5 chytrých investic pro výraznou úsporu energií

Publikováno: 14. 01. 2023


Zdroj: Freepik.com

1. Investujte do oken s izolačními trojskly, radikálně snížíte tepelné ztráty  

Nejvíce tepla uniká většinou přes špatně utěsněná okna. Jestliže je to i váš případ, zvažte výměnu oken. Optimálním řešením jsou izolační trojskla, která jsou vhodná jak pro rodinné domy, tak pro byty. Speciální trojskla mají za úkol zabránit úniku nahromaděného tepla z interiéru ven. Solární izolační trojskla pustí dovnitř sluneční paprsky, které zahřejí, ale nepřehřejí interiér.  

2. Chystáte se zateplovat? Pozor na příliš tenkou izolaci 

Kvalitní zateplení fasády může snížit spotřebu energie až o 70 %, zatímco zateplením střechy dosáhnete až 20% úspory. A na co si dát při rekonstrukci pozor? Hodně lidí se snaží ušetřit a z toho důvodu volí izolaci o slabé tloušťce. Optimální je přitom 40 cm izolace na střechu a 28 cm na fasádu domu. Toto doporučení platí zejména pro starší domy a bytové jednotky postavené před více než 20 lety, které dosud nedosahují nízkoenergetického standardu. 

3. Přejděte na moderní kondenzační plynový kotel, má vysokou účinnost 

Pokud vytápíte plynem, zvažte investici do kondenzačního plynového kotle. Tento typ kotle dosahuje vyšší účinnosti než tradiční plynový kotel, protože efektivně využívá teplo ze spalin. Jedná se v podstatě o jeden z nejúčinnější zdrojů vytápění. Zatímco účinnost tradičního plynového kotle se pohybuje mezi 80 a 90 %, kondenzační plynový kotel dosahuje až 110% účinnosti. Jednoduše řečeno: při stejné spotřebě plynu budete mít víc tepla.  

4. S tepelným čerpadlem uspoříte až 60 % energie 

Pro chytré a úsporné vytápění rodinného domu je vhodné zvážit pořízení tepelného čerpadla. Tepelné čerpadlo efektivně využívá až 2/3 energie ze vzduchu, elektřinu spotřebovává ke svému provozu pouze z 1/3 a je bezúdržbové. Díky tomu snížíte spotřebu energie až o 60 % a to už bude v ročním vyúčtování citelně znát. Tepelné čerpadlo lze úspěšně integrovat do starších domů i nových staveb a je kompatibilní s fotovoltaickými systémy, což umožňuje i ohřev vody pro celou domácnost.  

5. Vyrábějte vlastní elektřinu prostřednictvím fotovoltaiky na střeše 

Fotovoltaické panely představují ekologický způsob získávání elektřiny z obnovitelného zdroje, tj. ze slunečního záření. Tímto způsobem můžete snížit spotřebu energií až o polovinu a po dobu 140 dní v roce spoléhat pouze na elektřinu vyrobenou solárními panely. Přebytečnou elektřinu lze skladovat ve vlastní baterii a využívat ji podle potřeby. 

 

 

Na investice nemusíte být sami, využijte dotační program NZÚ 

Investice do moderních technologií nebo do rekonstrukce není nejlevnější. Je tu ale řešení v podobě finanční injekce z dotačního programu Nová zelená úsporám. Ten nově podporuje i výměnu starých plynových kotlů za tepelná čerpadla. Zjistěte, která dotace je pro vás ideální. Potřebujete finanční úvěr na technologie od ČEZ? Využijte financování prostřednictvím našeho prověřeného partnera.

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?