ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Publikováno: 15. 02. 2024


 

Nový inovativní projekt  Prevence energetické chudoby prostřednictvím sociálních inovací z dílny ministerstva má pomoci domácnostem, které jsou zasaženy vysokými výdaji za energie, mají nedostatečné příjmy a nedosáhnou na koupi úsporných spotřebičů. Projekt počítá se zapojením velkého množství partnerů. Mezi ně řadíme neziskové organizace, výrobce/prodejce úsporných spotřebičů, místní samosprávy a další.

Neziskové organizace, příp. místní samospráva, pomohou vytipovat rodiny, které se ocitly v nouzi a mají problémy s placením účtů za energie. Jejich výdaje za spotřebované energie tvoří vysoký podíl jejich příjmů a mají zájem o informace týkající se úspor. 

Těmto domácnostem nabídne ministerstvo v rámci testovacího řešení proškolení v rámci úspor energií a spotřebitelského chování a ve spolupráci s partnery jim pomůže zajistit úsporné domácí spotřebiče, aby se dlouhodobě snížily jejich výdaje na energie. 

Informace o projektu se lidé dozvědí mimo jiné na našich regionálních akcích v rámci ČEZ Akademie, s nimiž letos objíždíme republiku.  ČEZ Prodej zapůjčila do projektu měřící zařízení, které slouží k přesnému měření  spotřeby elektrické energie u stávajících spotřebičů i u nově dodaných spotřebičů tak, aby každá domácnost přesně věděla, o jak velkou úsporu se jedná.

“ČEZ nabízí komplexní poradenství v oblasti energetických úspor nejen svým zákazníkům, ale i široké veřejnosti. Prvním krokem k úspoře je zjistit, jakou mám spotřebu a identifikovat místa, kde mohu ušetřit. Proto jsme se do projektu MPSV rádi zapojili,” uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. 

Chcete se do projektu zapojit, přímo vy, případně vaši blízcí? Můžete využít e-mail energo-chudoba@mpsv.cz, případně formulář na webu https://energo-chudoba.cz/. Tam také najdete další informace.

 

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?

Jak ušetřit za elektřinu s chytrou domácností?

Jak ušetřit za elektřinu s chytrou domácností?

Rostoucí ceny energií nejsou žádným tajemstvím. Jednou z možností, jak ušetřit, je přechod na chytrou domácnost. Co přesně to znamená, kolik peněz ušetříte a jak se v tom všem vyznat, když s inteligentní domácností teprve začínáte, se dozvíte v našem článku.

11 tipů, jak ušetřit na nákladech za vytápění

11 tipů, jak ušetřit na nákladech za vytápění

Letošní zima přesvědčila mnoho obyvatel domů a bytů, že je potřeba začít lépe využívat regulační kohoutky. Jak topit, abyste z vyúčtování neutrpěli šok? Pomohou vám naše drobné i větší fígle.