Fotovoltaika na střechu

Publikováno: 23. 02. 2023


Zdroj: Freepik.com

Musíte mít střechu na jižní stranu?

Solární panely se nejčastěji instalují na jižní stranu střechy. Protože právě tady zvládnou vyrobit nejvíc elektřiny ze slunečních paprsků. Instalace výhradně na tuto stranu ale není podmínkou, i když je nejefektivnější. Kolik díky fotovoltaice ve finále ušetříte, záleží na mnoha parametrech, a hlavně na tom, jak vy sami se budete s fotovoltaikou na střeše chovat.

Pro efektivní využití a rychlejší návratnost pouštějte spotřebiče přes poledne

Abyste se vám fotovoltaika opravdu vyplatila, je třeba změnit i některé doposud zažité návyky. Například pouštění pračky nebo dalších spotřebičů s odloženým startem. Pokud jste až doteď byli zvyklí využívat tzv. noční proud nebo jste tarify neřešili vůbec, s fotovoltaikou byste se měli naučit zapínat spotřebiče ideálně přes poledne, kdy jede výroba elektřiny na plný výkon.

Fotovoltaika s baterií vám uschová elektřinu i na dobu, kdy soláry nevyrábí

Nejvíce elektřiny vyrobí solární panely během poledne, kdy slunce svítí nejvíc. Fotovoltaika zvládne vyrábět i během zataženého dne, ale samozřejmě s o dost sníženým výkonem. Paradoxem je, že během doby, kdy panely vyrobí nejvíc energie, nejsou většinou členové domácnosti doma, ale v práci nebo ve škole. Co tedy s tím? Řešení se nabízí v podobě bateriového úložiště, kde se uskladní přebytky elektrické energie a vy ji tak využijete později, to znamená klidně až ve večerních hodinách, když se vrátíte domů. Cena takové fotovoltaiky je začíná na 400 000 Kč a z toho až 200 000 Kč dostanete zpět z dotačního programu Nová zelená úsporám.

Fotovoltaika bez bateriového úložiště

Variantou je samozřejmě i fotovoltaika bez baterie. Cena je v tomto případě o dost nižší. Z pravidla začíná na 200 000 Kč a z dotačního programu dostanete kolem 70 000 Kč. Co dělat s variantou bez bateriového úložiště? V tomto případě je ještě důležitější, abyste elektřinu využívali na maximum během nejvyššího výkonu fotovoltaiky. Jelikož nebudete mít baterii, do které schováte přebytky elektřiny, fotovoltaika se při nedostatečném používání nemusí tolik vyplatit. Přetoky můžete buď využít na ohřev vody, nebo je posílat zpět do distribuční sítě, to ale není příliš výhodné a celkově je praktičtější dražší varianta s bateriovým úložištěm.

Kam se (ne)vyplatí fotovoltaika?

Návratnost investice do solárních panelů spočívá právě v tom, jak moc budete elektřinu využívat. Z toho důvodu se příliš nevyplatí například do rekreačních objektů, které navštěvujete pouze jednou za čas nebo jenom na víkendy. Návratnost fotovoltaiky se pohybuje v rozmezí 5–10 let. Záleží na variantě, kterou zvolíte (fotovoltaika s baterií, bez baterie, s ohřevem vody, napojená na tepelné čerpadlo). Životnost solárních panelů se standardně pohybuje kolem 25–30 let i déle.

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?