Snižte spotřebu energií na vytápění ještě tuto topnou sezónu

Publikováno: 14. 05. 2023


Zdroj: Freepik.com 

Netopte doma víc, než je nutné. V obýváku postačí 20 °C 

V rodinném domě jsou náklady na vytápění obvykle vyšší než v bytě. Co vše ovlivňuje spotřebu energie na vytápění? 

 

  • Velikost plochy: Rozhodující pro spotřebu energie je velikost plochy, kterou vytápíte. Průměrná roční spotřeba činí přibližně 100 kWh na m2. 

 

  • Podlahové vytápění: Máte doma podlahové vytápění? Výborně, to vám pomůže výrazně snížit náklady. Teplonosné médium se ohřívá pouze na 38 stupňů, zatímco radiátory mohou dosahovat teploty až 70 stupňů. 

 

  • Počet obyvatel a jejich aktivity: Na tom, kolik osob patří do domácnosti, a jak často jsou doma, záleží.  

 

Rodiny, které se přestěhovaly z bytu do rodinného domu, mohou pociťovat teplotní šok, protože byly zvyklé na vyšší tepelný komfort. I v domě se pak snaží vytápět podobně. Ale každý metr navíc se počítá do nákladů na spotřebu energií.  

 

Jak tedy interiér vytápět? 

V českých domácnostech se interiéry často zbytečně přetápějí. Klíčové je zvyknout si na nižší teploty. Topení na 25 stupňů a chození v kraťasech i uprostřed zimy nedává z finančního hlediska příliš smysl.  

Správná teplota pro vydatný spánek by měla být kolem 18 °C 

Optimální teplota pro kvalitní spánek se pohybuje kolem 18 stupňů a v ložnici by měl být čerstvý vzduch. V ideálním případě byste proto měli před ulehnutím vyvětrat. Existuje několik dalších faktorů, které mohou ovlivnit kvalitu vašeho spánku jako je dostatečná vlhkost vzduchu, kvalitní matrace nebo prodyšné oblečení.  

 

Přidání jedné vrstvy oblečení navíc není žádná tragédie 

Snížením teploty o pouhé 3 stupně lze dosáhnout významné úspory energie v domácnosti. To může znamenat snížení spotřeby až o 1,2 MWh ročně. V případě domu s elektrickým vytápěním může takové opatření snížit spotřebu až o 3,90 MWh za rok. To je ušetřených několik tisíc korun. Je ale pravda, že pro toho, kdo byl doma zvyklý na 25 °C, může být radikální snížení teploty velmi nekomfortní. Tělo si ale rychle zvykne a stačí, když si obléknete jednu vrstvu navíc, budete mít ponožky nebo případně bačkory. Pocitově jde totiž největší chlad právě od bosých nohou.  

 

Odcházíte z domu? Nevypínejte topení úplně ale temperujte na 16 °C 

Úplné vypnutí topení při odchodu z domu není ideální volbou. Stěny se totiž rychle ochladí. Je efektivnější udržovat v interiéru stabilní teplotu, i když nejste doma, a to nejlépe 16 °C. Tím zajistíte, že stěny zůstanou teplé, a tak při návratu domů rychleji dosáhnete požadované teploty. Tato metoda nejen zvyšuje tepelný komfort, ale také šetří energii. Časté vypínání a následné zapínání topení na maximum není ekonomicky efektivním řešením. A teplotou pod 16 °C navíc riskujete vznik plísní.  

 

Na kolik stupňů vytápět koupelnu nebo třeba dětský pokoj? 

V koupelně by mělo být kolem 24 °C. Většinu času tam jste buď spoře oblečeni, nebo zcela bez oblečení, teplota by v ní tudíž měla být vyšší než v jiných místnostech. Při vytápění dětského pokoje se pak držte podobných pravidel jako u obýváku a ložnice. Přes den, kdy si děti v pokoji hrají, je vhodná teplota kolem 20–21 °C. Na noc pak topení stáhněte, aby bylo v pokojíku chladněji, tak jako u vás v ložnici. Pro spánek je optimální teplota okolo 18 °C.  

 

Jak doma udržet teplotu, kterou jste si nastavili? 

Nejsnáze si teplotu v bytě nastavíte, pokud máte na radiátorech digitální termostatické hlavice s automatickým ovládáním ventilu. Jakmile teplota v místnosti klesne, topení přitopí. Ve chvíli, kdy je teplota optimální, radiátor už víc topit nebude. Díky digitální hlavici dokážete teplotu doma regulovat efektivněji, a navíc má i další funkce, např. pozná, že zrovna větráte. Máte-li obyčejné termostatické hlavice s číselníkem, je třeba je správně nastavit. Nejčastěji se setkáte se stupnicí s rozsahem čísel 1–5, kde číslu 1 odpovídá teplota okolo 14 °C a číslu 5 teplota okolo 28 °C. V ideálním případě byste tak hlavici měli mít nastavenou na stupeň 3 v obývacím pokoji a stupeň 2 v ložnici.  

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?