Víte, jak velkou spotřebu elektřiny má vaše lednice za rok?

Publikováno: 01. 07. 2023


Zdroj: Pixabay.com/cs

Energetický štítek napoví, kolik vaše lednice spotřebuje elektřiny 

Informace o spotřebě jsou uvedeny na energetickém štítku. Od března 2021 platí nový systém energetických štítků, schválený Evropskou unií. Dříve jste se mohli setkat například s třídou A+++, ale používání plusových znamének činilo kategorizaci nepřehlednou a zmatečnou. Nyní spotřebiče spadají do tříd A–G, přičemž třída A značí energeticky efektivní spotřebiče a třída G ty méně úsporné. Podle nového systému se označují nejen lednice, ale také mrazáky, myčky nádobí, osvětlení, pračky, kombinované pračky se sušičkou a televizory. 

 

Tip! Zajímá vás víc informací o energetických štítcích? Více jsme sepsali v článku: Co určují energetické štítky spotřebičů a jaké jsou mezi nimi rozdíly? 

 

Zdroj: Datart.cz

Provoz neúsporné chladničky by mohl být zbytečnou finanční zátěží 

Jako spotřebitelé nepodceňujte význam energetických štítků, zejména pokud jde o chladničky, které jsou v provozu nepřetržitě. Investice do chladničky s nejvyšším energetickým ratingem může v průběhu 10 let přinést úsporu ve výši několika tisíc korun. Například chladnička třídy A ročně spotřebuje přibližně 108 kWh elektrické energie, zatímco chladnička třídy D až 207 kWh. To je téměř dvojnásobek. Při předpokládané průměrné ceně 5 Kč za 1 kWh by roční provoz chladničky třídy A vyšel zhruba na 540 Kč, zatímco provoz chladničky třídy D by vás stál 1 035 Kč. Za 10 let by tak chladnička nižší energetické třídy mohla z vaší peněženky vytáhnout o téměř 5 000 Kč víc.  

 

  • Lednici nenechávejte otevřenou po delší dobu, aby nemusela zvyšovat svůj výkon kvůli opětovnému zchlazení potravin.  
  • U starších modelů může být problémem námraza na stěnách, což rovněž znamená vyšší spotřebu elektřiny. Takovou námrazu je třeba neprodleně odstranit a lednici odmrazit.  

 

Nejnovější ledničky jsou vybaveny beznámrazovým systémem, což eliminuje potřebu ručního odmrazování a zároveň přináší úspory v oblasti nákladů na elektřinu, protože tyto moderní lednice jsou výrazně úspornější. Z tohoto důvodu je investice do moderního spotřebiče finančně výhodná. 

 

Tip! Pusťte si krátké video, kde zjistíte, jak na úsporný provoz lednice. 

 

Víte, jakou spotřebu má právě vaše lednice? Zjistěte to 

Ke zjištění spotřeby můžete využít dvou cest. Tou první je prozkoumání energetického štítku. Na něm najdete informaci o tom, kolik kilowatthodin (kWh) spotřebuje vaše lednice během jednoho roku. Pro zjištění nákladů toto číslo jednoduše vynásobte cenou za 1 kWh (řiďte se ceníkem svého dodavatele elektřiny), získáte tak odhadovanou částku za roční provoz lednice. Vždy se ale jedná o přibližnou hodnotu. Druhou a přesnější cestou je měření skutečné spotřeby lednice, které umožní tzv. wattmetr. Stačí ho umístit mezi zásuvku a spotřebič, kvalitnější modely dokonce automaticky vynásobí naměřenou spotřebu cenou energie. Tento užitečný nástroj lze pořídit v obchodech s elektronikou za cenu v rozmezí 200–500 Kč. 

 

Tip! Teď už víte, jak zjistit spotřebu lednice. Mějte výdaje za elektřinu pod kontrolou a přihlaste se do aplikace MŮJ ČEZ, kde najdete všechny informace o spotřebě na jednom místě. 

 

Datum vydání: 20.12.2022

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?