Pořízení tepelného čerpadla

Publikováno: 07. 02. 2023


Zdroj: Freepik.com

Ekologický zdroj vytápění, který vám ušetří náklady

O tepelném čerpadle už jste určitě slyšeli, aby taky ne, v poslední době se o tepelná čerpadla strhnul doslova boj a některé firmy dokonce prodloužily dobu dodání a instalace. Má to však svůj důvod. Tepelné čerpadlo totiž dokáže ušetřit až 70 % nákladů na vytápění. Je to díky tomu, že pouze z 1/3 používá pro svůj provoz elektřinu a ze 2/3 pak obyčejný vzduch.

S tepelným čerpadlem zatopíte i ohřejete vodu

Tepelné čerpadlo nemusíte zdaleka využít jenom na vytápění, i když i tady vám ušetří nemalé peníze. Využít ho můžete i na ohřev vody pro celou domácnost (s akumulační nádrží), nebo dokonce v kombinaci s fotovoltaikou na střeše (což se týká převážně rodinných domů). V kombinaci s fotovoltaikou, která vám navíc elektřinu vyrobí ze slunečních paprsků, které dopadají na solární panely, tak svou spotřebu dostanete na opravdové minimum. V našich podnebných podmínkách se nejčastěji využívá typ vzduch-voda. Druhým typem, který se už využívá méně často, protože potřebuje větší plochu na pokrytí kolektorů, je pak země-voda. Poslední typ voda-voda se v našich podmínkách prakticky neinstaluje, protože pro svůj provoz potřebuje objemný vodní tok.

Jak vybrat tepelné čerpadlo podle výkonu?

Tepelné čerpadlo můžete vybrat sami nebo si nechat poradit od odborníka (nejčastěji firmy, která vám tepelné čerpadlo bude instalovat). Při výběru byste se měli zaměřit především na výkon čerpadla a v ideálním případě znát tepelné ztráty svého domu. Ty zjistíte z projektové dokumentace. Pokud máte tepelné ztráty například 9 kW, pak je třeba vybrat tepelné čerpadlo, jehož výkon je minimálně roven tepelné ztrátě domu. Mezi výhody tepelného čerpadla patří i jeho jednoduchý provoz. Po instalaci se o něj prakticky nemusíte starat.

Finanční dotace z programu Nová zelená úsporám na pořízení tepelného čerpadla

Cena tepelného čerpadla se pohybuje v rozmezí 240–500 tis. Kč. Záleží vždy jak velký výkon potřebujete a zda jej máte pouze na vytápění nebo i na TUV. Nicméně na tento ekologický zdroj vytápění můžete dostat finanční příspěvek z programu Nová zelená úsporám, a to až do výše 100 000 Kč. Žádost se podává přes internet na stránkách www.novazelenausporam.cz a najdete zde i přesný video návod a odpovědi na nejčastější dotazy, který vám přípravu žádosti usnadní. Kombinace tepelného čerpadla na vytápění i ohřev vody vám při oproti využívání elektřiny pomůže ročně ušetřit až 11 MWh.

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?