Zateplení fasády domu

Publikováno: 19. 03. 2023


Zdroj: Freepik.com

Kvalitní zateplení výrazně sníží vaši spotřebu energií

Správně zateplená fasáda má za cíl jediné, aby v zimě bylo v interiéru teplo a v létě naopak příjemný chládek. To znamená, že nebudete muset během tuhé zimy tolik topit a v létě zase chladit místnosti klimatizací. Díky dobře udělané izolaci bude jednodušší udržet doma stálou a optimální teplotu bez zbytečných tepelných ztrát a vy tím ve finále snížíte spotřebu energií. Kvalitně zateplená fasáda vám pomůže snížit roční spotřebu až o 7 MWh.

Využijte pro svůj projekt dotační program Nová zelená úsporám

Na zateplení obvodových stěn i střechy, stropů nebo podlah rodinného domu včetně zateplení zimní zahrady můžete dostat až 650 000 Kč z dotačního programu Nová zelená úsporám. Záleží na kvalitě zateplení, celkové ploše i dosažených energetických parametrech stavby. Žádost o dotaci mohou podat vlastníci rodinných domů či řadových domků nebo příspěvkové organizace zřízené územními samosprávními celky na zateplení budov, které dostaly stavební povolení před rokem 2013. Žádost o dotaci lze podat výhradně přes internet na stránkách www.novazelenausporam.cz. Najdete tam i kalkulačku, díky níž získáte představu o tom, jakou finanční podporu byste mohli získat pro váš konkrétní projekt.

Pozor na příliš tenkou vrstvu zateplení fasády

Abyste dotaci dostali, nemusíte zateplení svěřit odborné firmě, ale můžete jej provést i sami. Zateplením stěn domu lze snížit spotřebu energií na vytápění až o 70 %, zateplením střechy pak až o 20 %. A co přesně znamená kvalitní izolace? Velká spousta lidí používá na zateplení velmi tenkou vrstvu izolace, většinou kolem 13 cm. Tato tloušťka je ale nedostatečná a konečná spotřeba energií je tak stále zbytečně vysoká. Přestože kvůli tlustší izolaci cena rekonstrukce stoupne, investice se vám brzo vrátí v podobě velkých energetických úspor.

Jakou izolaci na zateplení fasády vybrat?

Nejčastěji používanými materiály na zateplení jsou minerální vata nebo polystyren (EPS). Jejich izolační vlastnosti jsou srovnatelné. Minerální vata je ale navíc nehořlavá, protože je vyrobená z kamene nebo skla, a vítězí i v pohlcování zvuku. Na rozdíl od polystyrenu navíc dýchá, tudíž nedochází ke vzniku plísní. Na zateplení starých domů je tak vhodnější. Je také odolná proti UV záření, takže není třeba ji na stavbě nikterak chránit. Oproti tomu polystyren se může vlivem slunce pokroutit a ztratit izolační vlastnosti.

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?