5 investičních opatření, díky nimž snížíte spotřebu energií ještě letos

Publikováno: 22. 05. 2023


Zdroj: Freepik.com

Úsporné spotřebiče vám výrazně sníží spotřebu. Sledujte energetický štítek

Technologie jde neustále dopředu a výrobci přicházejí se stále úspornějšími, a přesto výkonnějšími spotřebiči. Je velký rozdíl, zda máte doma několik let starou lednici, která spadá do energetické skupiny G, nebo si pořídíte novou chladničku ve třídě A, která má ještě k tomu technologii No Frost, a tím pádem se vůbec nemusíte starat o její odmrazování. Stejné je to s pračkou nebo myčkou. Při nákupu nových spotřebičů věnujte pozornost energetickému štítku. Vždy využívejte programy označené jako Eco, které hospodárně využívají teplou vodu i elektřinu.

Díky termostatickým hlavicím na topení doma snáz udržíte požadovanou teplotu

Termostatické hlavice jsou oproti klasickému ventilu úspornější. Existují buď termostatické hlavice s číselnou stupnicí, které fungují na mechanickém principu, nebo digitální. U prvního typu si např. nastavíte, že chcete, aby bylo topení zapnuté na dvojku, což znamená, aby bylo v místnosti mezi 16–20 °C. Přesnější teploty ovšem dosáhnete pomocí digitálních termostatických hlavic, které vám umožní nastavit přesnou teplotu pro konkrétní čas.

Zautomatizujte topení a ovládejte ho i na dálku

Pořízení termostatických hlavic na radiátory je skvělý začátek, který vám určitě výrazně pomůže snížit spotřebu energie v domácnosti. Pokud ale chcete být ve spotřebě ještě efektivnější, pak se zaměřte na další prvek chytré domácnosti, a to konkrétně na automatické ovládání topení pomocí centrální jednotky. Nejen že budete mít na radiátorech chytré digitální termostaty, ale s centrální jednotkou je budete moct ovládat odkudkoli a kdykoli. Pokud například budete na víkend pryč, nastavíte si na centrální jednotce, aby radiátory interiér pouze temperovaly na 15 °C. A při cestě domů si přes mobilní telefon nastavíte, aby se teplota zvedla například na 19 °C.

Nepodceňujte pravidelný servis vytápění

Kontrola plynového kotle a spalinové cesty je velmi důležitá a kromě toho, že je ze zákona povinná (1× za rok, u kondenzačního kotle pak 1× za 2 roky), je také nezbytná pro to, aby vše fungovalo tak, jak má. Zanesená spalinová cesta zbytečně zvyšuje spotřebu a může vést i k poruše celého kotle. Servisovaný kotel snižuje náklady na vytápění až o 1/3.

Pravidelně byste měli kontrolovat také radiátory, a to ideálně ještě před topnou sezónou. Pokud to v topení rachotí a všechna žebra po zapnutí netopí stejně, bude radiátor nejspíš zavzdušněný. V takovém případě si snadno pomůžete sami. Stačí klíčem uvolnit ventil, ze kterého začne unikat vzduch společně s horkou vodou, kterou chytíte do kbelíku. Jakmile voda přestane téct, topení je odvzdušněno a stačí už jen utáhnout ventil – radiátor by měl opět plnit svou funkci tak, jak má.

Přizvěte si odborníka, který vám zreviduje otopnou soustavu

Měli byste si nechat odborníkem provést revizi celé topné soustavy. To platí pro bytový i rodinný dům. Někdy se stává, že dům například projde rekonstrukcí v podobě zateplení fasády nebo výměny oken, a tak se náhle zmenší tepelná ztráta domu. Je pak třeba odborně stanovit novou ekvitermní křivku. Samotné vytápění pak probíhá na základě aktuální venkovní teploty vzduchu. Řídicí jednotka kotle automaticky přizpůsobuje ohřev otopné vody aktuální potřebě. Pokud venkovní teplota klesá, voda se nahřívá víc – a obráceně. Optimální nastavení otopné soustavy vám pomůže velmi výrazně snížit spotřebu energie.

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?