Chytré a automatické ovládání topení

Publikováno: 20. 04. 2023


Zdroj: Freepik.com

Chytré řešení pro vaše vytápění

Nezáleží na tom, zda bydlíte v bytě, nebo obýváte velký rodinný dům. Díky chytrému ovládání topení začnete topit úsporněji. Nejedná se o nic jiného než o kombinaci chytrého termostatu a chytrých termostatických hlavic na radiátorech. Termostat propojíte s jakýmkoli zdrojem vytápění, od kotle až po tepelné čerpadlo. Jedinou podmínkou je mít ke zdroji vytápění přístup, což nejde v bytech s ústředním topením. Tam si musíte vystačit jen s termostatickými hlavicemi. Pokud přístup máte, pak si automatické topení s termostatem zamilujete. Je totiž úsporné, snadné na ovládání a velmi efektivní.

Jak termostat funguje a co k němu potřebujete?

Chytrý termostat je malá krabička, jejíž instalaci zvládnete i sami podle návodu. Pokud by to nešlo, není problém si na zapojení přizvat odborníka. Krabičku připevníte ke zdroji vytápění a nejčastěji přes wi-fi ji propojíte s chytrými termostatickými hlavicemi na radiátorech nebo s podlahovým topením. Přidaná hodnota tohoto šikovného pomocníka spočívá v tom, že nemusíte teplotu nastavovat ručně a myslet na to, co s topením, když odcházíte do práce nebo jedete na pár dní pryč. Termostatu postačí úvodní nastavení (které můžete kdykoli změnit) a začne teplotu v interiéru regulovat sám. Navíc si můžete nastavit teplotu pro každou místnost zvlášť. Ovládá se buď pomocí mobilního telefonu (v tomto případě potřebujete připojení k internetu), nebo existují i tzv. GSM termostaty, které se obejdou bez internetu a ovládají se pomocí SMS. Ty jsou ideální hlavně pro rekreační objekty typu chata, chalupa.

S čím vám chytré automatické topení pomůže?

  • Vytápění můžete ovládat přes internet i manuálně. Záleží jen na vás.
  • Topení si pohodlně nastavíte přes aplikaci i na dálku.
  • Okamžitě budete vědět, jakou máte spotřebu energie.
  • Termostat snadno napojíte na kotel i podlahové topení.
  • Po vašem odchodu z bytu či domu i po příchodu domů se topení samo nastaví na požadovanou teplotu.

Ideální teplota v domácnosti aneb Zbytečně nepřetápějte

Jak to udělat, když je v každé místnosti potřeba jiná teplota, a na kolik stupňů vlastně vytápět, abyste snížili spotřebu energie na vytápění? Nemá smysl topit tak, abyste doma mohli během ledna chodit v kraťasech. V obývacím pokoji byste měli mít vytopeno na 20 až 21 stupňů. V ostatních místnostech postačí 18 stupňů. Máte-li vlastní kotel nebo jiný zdroj vytápění, pak topení nastavíte pohodlně rovnou ze svého mobilního telefonu prostřednictvím aplikace. Termostaty můžete ovládat i hlasově přes hlasového asistenta (Google Assistant, Amazon Alexa, Apple HomeKit).

Jak nastavit automatické ovládání termostatu?

Chytrý termostat je propojený s mobilními telefony všech členů domácnosti. To znamená, že ve chvíli, kdy poslední člověk odejde z domova a jeho mobilní telefon se odpojí od wi-fi, termostat vezme tuto skutečnost v potaz a začne snižovat teplotu. Během doby, kdy nejste doma, postačí temperování na 15 stupňů (pokud nemáte např. v bytě předepsanou jinou minimální hodnotu temperování). Díky tomu maximálně snížíte spotřebu energie na vytápění.

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?