Pořiďte si domů chytré žárovky. Ušetříte za elektřinu

Publikováno: 23. 06. 2023


Nové technologie jsou stále efektivnější a usnadňují lidem život. Jednou z nich jsou i chytré žárovky, které jsou ideálním prvním krokem na cestě za chytrou domácností. Jaké mají výhody a kolik chytré žárovky vlastně stojí? 

 

Zdroj: Freepik.com 

 

Pořiďte si domů chytré žárovky, jsou úspornější a mají víc funkcí než ty obyčejné 

Inteligentní žárovka se na první pohled jeví jako běžná, ale nabízí mnohem více možností. S chytrým osvětlením můžete ovládat světlo na dálku, například když si v práci uvědomíte, že jste doma zapomněli zhasnout. Můžete nastavit jas a teplotu barvy podle svých preferencí a žárovku ovládat pomocí mobilní aplikace nebo hlasových příkazů. Dokonce můžete naprogramovat časové scénáře, jako je automatické rozsvícení světel v určitou hodinu nebo postupné rozsvěcení světel ráno. Inteligentní žárovky vám přinesou pohodlí a flexibilitu v ovládání osvětlení, a navíc přispívají k energetické úspoře. Díky možnosti dálkového ovládání můžete efektivněji spravovat světla a minimalizovat zbytečnou spotřebu energie.  

 

Inteligentní žárovky zakomponujte do chytré domácnosti 

Integrace s hlasovými asistenty a dalšími chytrými zařízeními v domácnosti vám umožní vytvářet komplexní a propojené prostředí, které si zcela přizpůsobíte svým potřebám a preferencím. Takže pořízení chytrých žárovek není investicí jen do moderní technologie, ale i do pohodlí, úspory energie a zvýšení bezpečnosti vašeho domova. Díky chytrým žárovkám ušetříte dokonce až 80 % elektrické energie ve srovnání s klasickými žárovkami. Chytré žárovky mohou nahradit klasické žárovky ve všech prostorách vašeho domova. Důležité je zajistit správný typ závitu, mezi nejčastěji používané patří E27 nebo E14. Přemýšlejte také o způsobu komunikace žárovek. Můžete je připojit přímo k wi-fi síti nebo k centrální jednotce pomocí protokolu ZigBee nebo Z-Wave. Pokud plánujete rozšířit chytrou domácnost o další zařízení, ujistěte se, že jsou všechny kompatibilní s vaší centrální jednotkou. 

 

Tip! Zjistěte víc informací o nových technologiích nebo chytré domácnosti. Přečtěte si blog ČEZ „Zajímavosti ze světa energií“. 

 

Kolik stojí chytré žárovky?  

Jestliže požadujete pouze funkci stmívání nebo regulace jasu, můžete sehnat žárovku za zhruba 200 Kč. Tyto modely však obvykle vyžadují komunikaci přes centrální jednotku, kterou je nutné mít pro správnou funkci osvětlení, což může zvýšit pořizovací náklady. S rostoucí cenou vstupujete do vyšších tříd chytrých žárovek. Nejdražší varianty vyjdou asi na 1500 Kč a podporují ovládání pomocí různých hlasových asistentů. Životnost těchto žárovek často dosahuje až 25 000 hodin svícení, což znamená, že by měly vydržet minimálně 10 let. 

 

Na volbě barev záleží. Jak si doma posvítit? 

Studené odstíny jsou ideální pro pracovní prostory, jako jsou kanceláře nebo kuchyně, a do míst, kde chcete simulovat denní světlo. Studené odstíny, jako je bílá nebo modrá, mají tendenci povzbuzovat a zvyšovat bdělost. Tento typ osvětlení může zvýšit vaši energii a produktivitu. Naopak teplé odstíny, jako je oranžová nebo žlutá, jsou skvělé pro relaxaci a vytvářejí příjemnou atmosféru, proto se hodí do ložnic nebo obývacích pokojů. Je zajímavé, že teplota barvy světla může také ovlivňovat vaše biologické hodiny a spánek. Studie naznačují, že vystavení se bílému světlu večer může snižovat hladinu melatoninu neboli hormonu spánku, zatímco teplé odstíny mohou pomoci přirozeněji usínat a zlepšovat kvalitu spánku. Takže volba teploty barvy nejenže ovlivňuje atmosféru dané místnosti, ale může mít i významný dopad na vaše zdraví a pohodu. 

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?