Jak snížit spotřebu energií na ohřev vody ještě letos?

Publikováno: 06. 05. 2023


Zdroj: Freepik.com

Sprchováním ušetříte desítky litrů vody denně

Asi vás nepřekvapí doporučení, abyste místo ležení ve vaně využili sprchu. V běžné vaně spotřebujete asi 150 l teplé vody. Oproti tomu krátké sprchování do 5 minut spolkne asi 60 l teplé vody. Měsíčně je to pak 4 500 l teplé vody ve vaně versus pouhých 1 800 l teplé vody ve sprše. Sprchování je tedy z hlediska spotřeby nesrovnatelně úspornější řešení.

Vypínejte vodu vždy, když ji nepotřebujete

V některých domácnostech mají její členové zlozvyk, že si jdou čistit zuby a celou dobu mají otevřený kohoutek u umyvadla. Také se vám to občas stane? Pak se tohoto zlozvyku co nejrychleji zbavte. Zbytečně vás to stojí vyšší spotřebu energie a teplou vodu. Tu vypínejte vždy, když si čistíte zuby, mydlíte se nebo nanášíte šampon na vlasy.

Kapající kohoutky a protékající WC řešte ihned, opravu zvládnete sami

Zkontrolujte, zda vám doma nekapou kohoutky nebo neprotéká záchod. Zdá se to jako banalita, ale i slabě kapajícím kohoutkem uteče až 20 l vody denně navíc. Protékající WC vás pak stojí 150 až 200 litrů vody denně navíc. Kvůli špatnému těsnění plýtváte vodou a ve finále i penězi. Pokud doma objevíte tuto závadu, není nutné hned volat instalatéra. Zvládnete to vyřešit i sami.

Zavřete přívod vody. Sikovkami uvolněte kohoutek proti směru hodinových ručiček a zkontrolujte těsnění. Je-li zpuchřelé, pak jej vyměňte za nové, které za pár korun koupíte v hobbymarketu. U opravy WC otevřete kryt nádržky, vyndejte jednotlivé části a umyjte je saponátem pod horkou vodou. Těsnění zkontrolujte i tady a případně vyměňte za nové.

Snižte ohřev vody v bojleru, postačí 50 °C

Se snížením spotřeby vám pomůže i nastavení správné teploty ohřevu vody v bojleru. Není žádnou výjimkou, že některé domácnosti mají ohřev vody nastavený i na 80 stupňů. To je ale zcela zbytečné. Bojler nastavte na 50 až 60 °C. To je dostačující teplota. Během letních měsíců můžete ohřev vody snížit dokonce až na 45 °C. Příliš vysoká teplota nejenom že zvyšuje spotřebu energie na ohřev, ale také může vést k poškození trubek, a máte-li spíš tvrdou vodu, urychluje i vznik vodního kamene.

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?