Větrejte v chladných měsících správně, ať nepřijdete o teplo

Publikováno: 27. 09. 2023


Zdroj: Freepik.com 

 

Větráním snížíte riziko vzniku plísní a vyměníte vydýchaný vzduch 

Výměnou vzduchu přivádíte do místnosti kyslík a zabraňujete hromadění oxidu uhličitého (CO2), což je zvláště nebezpečné v malých, nedostatečně větraných prostorách s vysokou koncentrací lidí. Nadbytek CO2 může způsobit únavu nebo bolesti hlavy. Proto je důležité větrat pravidelně a několikrát denně. Tímto způsobem snížíte riziko vzniku plísní, které oslabují imunitní systém a způsobují různé alergické reakce.  

 

Plastová okna sice perfektně těsní, ale také zamezují proudění vzduchu v místnosti. Okno proto otevírejte vždy, když skončíte s vařením, praním, žehlením nebo sprchováním. Pokud máte okno v koupelně, tak ji vyvětrejte po každé sprše. Jestliže máte koupelnu bez oken, po sprše otevřete dokořán alespoň dveře.  

 

Díky čerstvému a chladnému vzduchu v ložnici budete lépe spát 

Ložnice je dalším místem, kde byste neměli zapomínat důkladně větrat. Kvalitní spánek je základem dobrého zdraví. Čerstvý vzduch vám pomůže snadněji usnout a zlepší kvalitu spánku. Udržujte v ložnici přiměřenou teplotu, ideální je kolem 18 °C. Před spaním si na několik minut otevřete okno dokořán. Některé pokojové rostliny pohlcují CO2, např. lopatkovec nebo tchynin jazyk, proto neváhejte s jejich umístěním právě do ložnice.  

 

Křížové větrání je rychlé a stěny při něm nestihnou vychladnout 

V zimě se nám obvykle nechce otevírat okna, abychom nepřišli o drahocenné teplo. Nicméně správné větrání nezpůsobuje nárůst nákladů na vytápění. Stěny se totiž při krátkodobém větrání nestihnou ochladit. Dodržováním několika jednoduchých pravidel se zbavíte vydýchaného vzduchu, vlhkosti i CO2, aniž byste museli platit více za topení. Otevřete okna na opačných stranách domu (křížové větrání), aby se vzduch vyměnil rychleji.  

 

Tip! Vytápějte až o 200 % efektivněji díky tepelnému čerpadlu. Konzultaci a návrh od nás dostanete zdarma. 

 

Okna otevírejte na 5–10 minut. Vyhněte se ventilaci 

Průvan by měl trvat maximálně 10 minut. Vyhýbejte se otevírání oken jen na ventilaci, protože za tak krátkou dobu se vzduch v místnosti nestihne vyměnit. Je tak pravděpodobné, že než byste pocítili rozdíl, trvalo by to třeba hodinu, jenže mezitím už byste přišli o nastřádané teplo, stěny by se ochladily a vy byste nejspíše měli nutkání přitopit, abyste co nejrychleji vyrovnali teplotní rozdíl. S optimálním vytápěním interiéru vám pomůže například chytrý termostat, který dokáže sám detekovat otevřené okno a na určitou dobu topení vypne.  

 

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?