5 způsobů, jak radikálně snížit náklady na vytápění během topné sezóny

Publikováno: 22. 11. 2023


Říkáte si, že už by to letos chtělo snížit náklady na spotřebu energií? Máte pravdu, vytápění představuje pro peněženku největší zátěž. Změňte to. Těchto 5 jednoduchých tipů vám v tom pomůže.

 

Zdroj: Freepik.com 

Odvzdušněte topení, může to být kámen úrazu 

Nejprve zkontrolujte, zda není nutné odvzdušnit topení. Ideálně byste to měli udělat ještě před začátkem topné sezóny, ale pokud jste to nestihli, udělejte to teď. K tomu budete potřebovat pouze misku a nářadí na uvolnění ventilu. Pomalu otočte ventilem a poslouchejte syčení, což signalizuje únik vzduchu. Buďte opatrní, protože ventil může být horký. Když začne proudit voda, zachyťte ji do misky. Jakmile syčení ustane, znamená to, že je radiátor odvzdušněn. Nezapomeňte, že radiátor by neměl být zakryt nábytkem ani závěsy, aby mohl teplý vzduch volně proudit do místnosti. Popsaným způsobem odvzdušněte všechny radiátory, které doma máte. Nezapomínejte ani na garáž nebo technickou místnost, pokud jsou v ní radiátory.  

 

Nastavte optimální teplotu v každé místnosti a zbytečně nepřetápějte 

Pokud chcete ušetřit peníze a efektivně využívat teplo, zvažte, zda v bytě není příliš vysoká teplota. V obývacím pokoji by měl teploměr ukazovat ideálně kolem 21 °C, v ložnici pak o 3 stupně méně. V koupelně by mělo být nejtepleji, a to okolo 24 stupňů, ale samozřejmě záleží na velikosti místnosti. Přehřátý byt není příjemný ani pro vás, ani pro vaši peněženku. Snížení teploty o pouhý jeden stupeň může přinést úsporu ve výši až 6 % nákladů na energie. V zimních měsících si na doma vezměte teplejší oblečení a bačkory nebo ponožky, abyste zvýšili svůj osobní pocit tepla. Dále za sebou zavírejte dveře, když opouštíte místnost, a v chodbě nastavte nižší teplotu než ve zbytku domova.  

 

Tip! Hledáte víc odpovědí na to, jak ušetřit na vytápění? Podívejte se do sekce nejčastějších otázek. 

 

Zkontrolujte, zda okna a dveře neprofukují. Pokud ano, řešení je rychlé a levné 

Prozkoumejte okna a dveře, které mohou mít nedostatečné těsnění, což je častý problém u starších oken. Zjistíte to snadno. Stačí vložit ruku pod okno nebo dveře. Cítíte-li silný závan studeného vzduchu, znamená to, že vaše teplo zbytečně uniká ven. Pokud neplánujete výměnu oken nebo pořízení nových dveří, můžete ke spodnímu rámu připevnit těsnicí pásku, což vám pomůže výrazně snížit průvan a zároveň ušetřit na vytápění. Těsnicí pásku pořídíte v každém hobbymarketu za pár korun a skutečně funguje.  

 

Vezměte vytápění interiéru do svých rukou a řiďte ho promyšleně 

Termostat je užitečné zařízení, které vám pomůže efektivně řídit vytápění vašeho domu. Propojte ho s kotlem nebo jiným tepelným zdrojem a jednoduše nastavte požadovanou teplotu a čas vytápění. Jestliže například pracujete 8 hodin denně a domů se vracíte večer, není potřeba, aby topení běželo na maximum celý den. Termostat vám umožní přesně nastavit, kdy a na kolik stupňů se bude topit, a vy se nebudete muset o nic starat. I toto opatření vám pomůže snížit spotřebu energií.  

 

Větrejte tak, abyste nepřišli o teplo a zároveň si doma nezadělávali na plíseň 

Mnoho lidí stále dělá při větrání místností stejnou chybu. Používají ventilaci a ponechávají okno otevřené i několik hodin. To může v konečném důsledku znamenat ztrátu peněz. Větrejte krátce, přibližně po dobu 10 minut, ale intenzivně. Otevřete celé okno, aby se vzduch v místnosti rychle vyměnil, ale zároveň se neochladily stěny. Kromě teploty regulujte i vlhkost vzduchu; optimální hodnota je kolem 50 %. V místnostech, kde je vyšší vlhkost, větrejte častěji. Typicky se jedná o kuchyň, ve které vaříte, nebo o koupelnu či místnost, kde sušíte prádlo. Nadměrná vlhkost podporuje vznik nežádoucí plísně, jejíž výskyt se pak může negativně podepsat nejenom na vybavení domácnosti, ale především na vašem zdraví.  

 

Tip! Natáčíme pro vás videa s praktickými ukázkami jednotlivých opatření a píšeme články s tipy, jak snížit spotřebu energií, nebo o novinkách ze světa technologií. Přihlaste se k odběru newsletteru a už vám nic neunikne. 

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?