Jak vybrat tepelné čerpadlo? Poradíme vám, na co se zaměřit

Publikováno: 18. 08. 2023


Zdroj: Freepik.com 

Investujte do tepelného čerpadla, snížíte tím spotřebu energie 

Tepelné čerpadlo si postupně nachází cestu do domácností jako vynikající alternativa k plynovým kotlům nebo elektrokotlům. Jeho přitažlivost spočívá především v nižší spotřebě elektrické energie a šetrnějším přístupu k životnímu prostředí. Pořizovací náklady nejsou zanedbatelné, ale můžete získat dotaci z programu Nová zelená úsporám. Tím se tepelné čerpadlo stává ekonomicky lákavějším řešením a podporuje udržitelnější způsob vytápění domovů. 

 

Nejpreferovanějšími variantami tepelných čerpadel jsou voda–vzduch a země–voda 

Na trhu se vyskytuje několik typů tepelných čerpadel. V České republice domácnosti nejčastěji využívají dva základní typy: země–voda a vzduch–voda. Typ země–voda je sice dražší, pohybuje se v cenovém rozpětí od 400 000 do 750 000 Kč, ale na dotacích můžete získat až 100 000 Kč. Instalace je však náročnější, neboť vyžaduje hlubinný vrt provedený specializovanou firmou nebo položení kolektorů na větší plochu pozemku bez vrtu. Tepelné čerpadlo vzduch–voda je cenově dostupnější, zaplatíte za něj od 300 000 do 500 000 Kč. Instalace je jednodušší a rychlejší, ale při extrémních mrazech (kolem −15 °C) může klesnout výkonnost zařízení. Takové teploty však nejsou mimo horské oblasti na českém území běžné.  

 

Jak vybrat tepelné čerpadlo? Výkon volte podle tepelných ztrát 

Aby vám tepelné čerpadlo plně vyhovovalo, je důležité při jeho výběru zohlednit několik faktorů a zvolit takové, které bude nejvhodnější pro vaše potřeby. Následující otázky vás mohou vhodně nasměrovat. 

 

  • Jak velký je objekt, který má být vytápěn pomocí tepelného čerpadla? 
  • Kolik osob obývá váš domov? (I toto má vliv na velikost zásobníku a na ohřev vody.) 
  • Jaké jsou tepelné ztráty vašeho domu? 
  • Jaký výkon tepelného čerpadla bude potřebný? (Tento parametr by se měl odvíjet od tepelných ztrát domu). 
  • Preferujete určitý typ tepelného čerpadla? 

 

Tip! Přečtěte si, jak zjistit tepelnou ztrátu domu. 

 

Typ tepelného čerpadla ovlivní potřebný výkon 

Varianta země–voda vyžaduje pro svůj provoz kolektory uložené v zemi. Teplota v zemi má konstantní hodnoty, což umožňuje kompresoru tepelného čerpadla pracovat bez nutnosti vyvažovat prudké teplotní výkyvy. Naproti tomu tepelné čerpadlo vzduch–voda je závislé na teplotě venkovního vzduchu. Při extrémních mrazech kolem −15 °C klesá efektivita tohoto typu čerpadla, a proto jsou kladeny vyšší nároky na jeho výkon, aby bylo schopno dostatečně vyhřát dům či byt. Životnost tepelných čerpadel se obvykle pohybuje kolem 30 let, u typu země–voda může být ještě delší. 

 

Tip! Pořiďte si tepelné čerpadlo i bez vlastních úspor. Nabízíme vám výhodné financování. 

 

Zvolte celoroční řešení: Tepelné čerpadlo v kombinaci s fotovoltaikou 

Zajímavým a efektivním řešením pro vás může být kombinace tepelného čerpadla a fotovoltaiky. Tento systém přináší výraznou nezávislost vaší domácnosti na dodavateli elektrické energie, což znamená úsporu ve výši až 80 % běžných nákladů na elektřinu. Díky této kombinaci máte možnost topit nebo ochlazovat domácnost téměř bezplatně. Součástí celého systému je také baterie, která slouží k uchování přebytků energie, jež lze jednoduše využít později. Tato komplexní kombinace nejenže přináší energetickou efektivitu, ale také snižuje závislost na externích zdrojích energie, přičemž přispívá k udržitelnějšímu provozu domácnosti. 

 

Tip! Zajímá vás víc informací o tepelném čerpadle? Podívejte se do sekce podpora, kde najdete odpovědi na všechny otázky. 

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

Datum vydání: 1. 3. 2024

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Datum vydání: 15. 2. 2024

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

Datum vydání: 1. 2. 2024

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Datum vydání: 18. 1. 2024

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?

Datum vydání: 15. 12. 2023