Úsporné vaření. Víte, jakou spotřebu elektřiny má váš sporák?

Publikováno: 15. 06. 2023


Zdroj: Freepik.com 

Roční náklady na elektřinu. Kolik zaplatí průměrná domácnost? 

V obecném měřítku platí nejvyšší účty za elektřinu ty domácnosti, které využívají elektřinu i na vytápění. Velké výdaje tak připadají na zimu, kdy je potřeba interiér zavlažit. Roli hraje míra zateplení domu, cena tarifu od vašeho dodavatele a samozřejmě i spotřebiče, které doma používáte.  

 

Příklad 

Průměrná rodina v bytě 3 + kk ročně spotřebuje od 1500 do 3000 kWh elektřiny. Při průměrné ceně 6 Kč za kWh tak zaplatí až 18 000 Kč za rok. Ve starším rodinném domě, který má špatné zateplení, pak částka může dosáhnout i pětinásobku.  

 

Na jakém vařiči připravujete jídlo?  

Většina z nás denně připravuje v kuchyni teplé jídlo, ať už jen pro sebe, nebo pro celou rodinu. Pokud při vaření využíváte spotřebič na elektřinu, nejlepší volbou je obvykle indukční varná deska, která je energeticky nejúspornější. Její pořizovací cena se obvykle pohybuje kolem 8 000 Kč a výše. Sklokeramické varné desky jsou levnější alternativou, stojí kolem 5 000 Kč, ale spotřebují víc energie. Podívejme se blíž na jejich srovnání.  

 

Výhody a nevýhody indukční a sklokeramické varné desky: 

Indukční varná deska 

Sklokeramická varná deska 

🔴 vyšší pořizovací cena 

🟢 nižší pořizovací cena 

🟢 nízká spotřeba energie 

🔴 vyšší spotřeba energie 

🟢 jednoduché ovládání a regulace teploty 

🟢 jednoduché ovládání a regulace teploty 

🔴 vyžaduje speciální nádobí 

🟢 snese jakékoli nádobí 

 

6 rad, jak snížit spotřebu elektřiny během vaření a ušetřit 

  • Neotevírejte troubu během pečení. S každým otevřením dvířek vám uteče až 20 % tepla. 
  • Při vaření přikrývejte hrnce pokličkami jinak spotřebujete 2× až 3× více energie. 
  • U elektrického sporáku vypínejte plotýnky asi 10 minut před koncem vaření a k dodělání jídla využijte zbytkového tepla.  
  • Používejte tlakový (Papinův) hrnec, který zkracuje dobu přípravy jídla díky vyššímu tlaku v hrnci. 
  • Trouba má vyšší spotřebu než vařiče, takže ji využívejte pouze při pečení větších kusů masa (asi od 2 kg). 
  • Vařte na plotýnce, která velikostí odpovídá dnu hrnce nebo pánve, snížíte tak dobu vaření i náklady. 

 

Pozor na staré spotřebiče. Mohou vám extrémně zvýšit spotřebu elektřiny 

Velkou roli ve spotřebě obecně hrají i staré a neúsporné spotřebiče. V případě, že vlastníte lednici starou například 15 let, která běží nepřetržitě, mohou se náklady na elektrickou energii vyšplhat výše, než byste si přáli. Zvláště provoz malých chladniček, které často patří do energetické třídy F nebo G, může být překvapivě nákladný. Výměna některých neúsporných zařízení vám může za rok ušetřit značné množství peněz. 

 

Tip! Vyzkoušejte náš kalkulátor úspor a zjistěte, jak dosáhnout optimální spotřeby. 

 

Jak vybrat nový spotřebič? Věnujte pozornost energetickému štítku  

Při nákupu nového spotřebiče je důležité pečlivě prozkoumat přiložený energetický štítek. Výrobci jsou povinni uvádět veškeré údaje pravdivě. Co přesně znamenají jednotlivé informace na štítku? Výrobky jsou rozděleny do tříd od A (nejúspornější spotřebiče) až po G (nejméně úsporné spotřebiče), přičemž jednotlivé třídy jsou také barevně odlišeny. Zelená třída označuje nejúspornější spotřebiče, zatímco červená značí ty nejméně úsporné. Štítek dále poskytuje informace o typu trouby nebo sporáku (plyn/elektřina) a spotřebě energie v kWh za jeden cyklus. 

 

Jak ještě můžete ušetřit? 

Je-li vaším záměrem úspora energie, zvažte přechod na inteligentní domácnost a využívání chytrého elektroměru. Tento přístroj vám umožní identifikovat časy nejvyšší spotřeby a spotřebiče s největší energetickou náročností. Poté se můžete uchýlit k efektivním úsporným opatřením. Například zkuste naplánovat zapnutí pračky nebo myčky nádobí na dobu nízkého tarifu. Při pečení v horkovzdušné troubě můžete ušetřit až 40 % energie. Chcete si ohřát porci jídla? Pak se vám vyplatí upřednostnit mikrovlnnou troubu před sporákem. 

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?