Fotovoltaika s bateriemi: Dává smysl?

Publikováno: 05. 10. 2023


Zdroj: Freepik.com 

 

Jak je to ve skutečnosti se solárními panely a energetickou soběstačností? 

Investováním do vlastní fotovoltaické elektrárny na střeše nejenže snížíte náklady spojené se spotřebou energie, ale získáte i celou řadu dalších výhod. Díky solárním panelům minimalizujete závislost na energiích a jejich kolísajících cenách, což přináší stabilitu a odstraňuje starosti ohledně budoucích plateb za elektřinu. Dále eliminujete nejistotu spojenou s možnými nedoplatky za elektřinu v nadcházejícím roce. Přidanou hodnotou je i zabezpečení pro případ výpadku elektrické energie. Systém akumulace do baterie má schopnost automaticky přepnout do nouzového režimu při přerušení dodávky elektřiny a udržet tak v chodu klíčové spotřebiče v domácnosti. 

 

Menší závislost na dodavateli energií: Fotovoltaika s akumulační baterií  

Rádi byste měli pro případ výpadku elektrické sítě nějakou pojistku? Pak je ideálním řešením fotovoltaika s bateriovým úložištěm. Hlavní výhoda této kombinace spočívá v tom, že veškerou vyrobenou elektřinu spotřebujete přímo, aniž by docházelo k přetokům do distribuční sítě. Elektřina se do baterie naakumuluje během poledne, kdy FVE vyrábí nejvíc, a vy ji spotřebujete například večer, až se vrátíte domů. ČEZ Battery Box účinně řídí systém v souladu s předpovědí počasí. V optimálním případě se baterie umísťuje do technické místnosti, v níž je minimální vlhkost, nízká prašnost a teploty nad 0 °C. Zajistěte si spolehlivý a efektivní provoz vlastního energetického systému. Hodí se do rodinných domů všech velikostí a s vyšší spotřebou elektrické energie.  

 

Tip! Nevyužijete bateriové úložiště, ale přemýšlíte, jak vyřešit přetoky do distribuční sítě? Máte dvě možnosti. Aby vaše elektřina neproudila do sítě zadarmo, využijte produkt Elektřina pro soláry nebo situaci vyřešte výkupem elektřiny. 

 

Cenově výhodné řešení: Fotovoltaika s ohřevem vody  

Fotovoltaika s ohřevem vody představuje nejekonomičtější variantu. Po dotaci začíná její cena na 166 084 Kč. Solární panely dosahují nejvyšší produkce energie během poledne a odpoledne, kdy je intenzita slunečního záření největší. Během této doby pravděpodobně nedokážete spotřebovat veškerou vyrobenou energii, avšak přebytek můžete efektivně využít k ohřevu vody. Tímto způsobem si můžete zajistit teplou vodu prakticky „zdarma“ po polovinu roku. Pro dosažení maximálních úspor doporučujeme využívat u myčky nebo pračky funkci odloženého startu. 

 

Komplexní řešení po celý rok: Fotovoltaika a tepelné čerpadlo 

Během letních měsíců získáte nezávislost díky solárním panelům, které přetvářejí sluneční záření na elektrickou energii. Tyto panely dosahují nejvyššího výkonu za jasného nebe a slunečního svitu, ale i při zatažené obloze jsou schopny vyrábět elektřinu. Pro zimní období představuje ideální řešení tepelné čerpadlo, jehož provozní náklady jsou minimální. Cena začíná od 355 000 Kč. Tímto komplexním systémem fotovoltaiky a tepelného čerpadla zajistíte energetickou efektivitu a pohodlí ve svém domově po celý rok.  

 

Tip! Zajímají vás novinky ze světa moderních technologií nebo chcete dostávat tipy od odborníků na energetiku? Dostávejte upozornění na nové díly, články a akce rovnou do svého e-mailu. 

 

Máte elektromobil? Investice do FVE se vám vrátí ještě rychleji 

Pořízení solárních panelů domů dostává s elektromobilem ještě větší smysl. Kombinace fotovoltaiky a dobíjecí stanice znamená, že provoz elektromobilu bude mnohem výhodnější. Elektromobil navíc nemusí pouze spotřebovávat vyrobenou bezemisní elektřinu ze slunce; v chytré domácnosti může plnit i roli robustního bateriového úložiště, které skladuje přebytky z produkce fotovoltaiky.  

 

Pořiďte si fotovoltaiku na klíč. Žádost o dotaci vyřešíme za vás 

Investice do fotovoltaických panelů vám přinese úspory za elektřinu až na 25 let dopředu, což odpovídá předpokládané životnosti solárních panelů na střeše. Sluneční energii si zamilujete nejen pro její ekologické benefity, ale také proto, že vám pomůže s vytápěním, výrobou elektřiny a ohřevem vody. Využijte fotovoltaiku na klíč od ČEZ a zbavte se starostí – všechno zařídíme za vás, včetně žádosti o dotaci. S nabídkou tří možností vám poskytujeme flexibilitu při plném využívání potenciálu fotovoltaiky.  

 

 

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

Datum vydání: 1. 3. 2024

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Datum vydání: 15. 2. 2024

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

Datum vydání: 1. 2. 2024

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Datum vydání: 18. 1. 2024

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?

Datum vydání: 15. 12. 2023