Termostatické hlavice na radiátory

Publikováno: 27. 03. 2023


Zdroj: Freepik.com

Úspornější termostatické hlavice udrží stálou teplotu

Čím větší máte dům, tím větší bude návratnost investice do termostatických hlavic. Ale rozhodně se nejedná o řešení pouze pro domy. Termostatické hlavice se jednoznačně vyplatí i v bytě. Oproti klasickému ventilu jsou totiž úspornější. Jejich kouzlo spočívá v tom, že si nastavíte požadovanou teplotu, kterou chcete v místnosti mít. Pokud je okolní teplota nižší, termostat otevře ventil a do radiátorů začne proudit topné médium. Při vyšší teplotě v interiéru se termostat uzavře.

Co znamenají čísla na termostatické hlavici?

Na trhu najdete dva druhy termostatických hlavic, a to ty s číselnou stupnicí, které pracují na mechanickém principu, nebo digitální. Máte-li první typ, musíte ručně nastavit, že chcete topit například na dvojku (16–20 °C). V tabulce níže přehledně vidíte, jaký stupeň na hlavici odpovídá kolika stupňům Celsia.

Stupeň na termostatické hlavici Teplota v místnosti
1 14 až 16 °C
2 16 až 20 °C
3 20 až 23 °C
4 23 až 25 °C
5 26 až 29 °C

 

Jak fungují termostatické hlavice?

Radiátory udržují v místnostech stálou teplotu. Když se ochladí, otevřou ventil víc, když je naopak vyšší teplota, ventil se díky hlavici přivře. Na trhu najdete ještě digitální termostatické hlavice, které ventily ovládají pomocí malého elektromotoru. Ten většinou funguje na tužkové baterie. Digitální varianta hlavic zvládne v místnosti udržet přesnější teplotu a lze ji nastavit pro každý pokoj i čas zvlášť. Během nepřítomnosti interiér pouze temperujte na 15 °C. Tímto způsobem dojde k největším úsporám energií, a to až 1 MWh ročně.

Jak správně topit a využít termostatické hlavice?

Může se to zdát jako triviální věc, přesto stále hodně domácností topí špatně. Pokud máte na topení termostatické hlavice, pak je nastavte tak, aby radiátory vyhřívaly na 18 °C. Obývací pokoj, kde trávíte většinu času, pak vytápějte na 20 °C. Hlavicí příliš netočte a nechte ji v případě manuální varianty na stupni 2. Časté otáčení na maximum nebo na minimum příliš úspor nepřinese a rozhodí systém regulace otopné soustavy. Radiátory, které vůbec nepoužíváte, zcela vypněte a před žádný radiátor nestavte překážky, jako je nábytek nebo závěsy. Pokud je teplota v místnosti příjemná i při chladných radiátorech, není třeba se ničeho obávat. Termostatické hlavice pracují správně.

TIP! Mimo topnou sezónu otevřete ventily naplno. Drobná mechanika by se mohla během dlouhé letní nečinnosti poškodit.

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?