Vychytávky při vytápění a revize otopné soustavy

Publikováno: 28. 04. 2023


Zdroj: Freepik.com

Umístěte za radiátor hliníkovou izolační fólii. Odrazí teplo zpět do místnosti

Radiátory jsou vždy umístěné u zdi. Část tepla tak sálá do stěny, místo aby se šířilo do místnosti. Stěna pak teplo zbytečně pohlcuje. Jinými slovy, při stejné spotřebě získáte méně tepla než v případě, kdy za radiátor umístíte hliníkovou fólii. Odrazové fólie jsou tenké, nemají zpravidla víc než 4 mm. Jejich hlavním účelem je teplo nepohltit, ale odrazit zpátky do interiéru. Hliník je k tomuto účelu ideální, právě on minimálně absorbuje tepelné záření.

Vybírejte hliníkovou fólii se samolepicí vrstvou pro snadné nalepení

Na trhu najdete hned několik variant odrazové (izolační) fólie, které se liší především svou tloušťkou. Čím tlustší fólii pořídíte, tím lepší izolační vlastnosti od ní očekávejte. Abyste nemuseli řešit lepení na zeď pomocí lepidla, vybírejte ty, které na sobě mají samolepicí vrstvu. Fólie by měla pokrývat celou plochu radiátoru. Vaším úkolem bude pouze vyřezat do ní díry kvůli částem topení, které jsou zapuštěné ve zdi. Cílem pak je, aby za radiátorem byla celá plocha kompletně pokrytá. Díky tomuto opatření snížíte v domácnosti spotřebu energie až o 0,30 MWh ročně.

Odstraňte překážky před topením, místnost bude vyhřátější

Radiátor nese svůj název od slova radiace, což není nic jiného než způsob, jakým předává teplo do okolí, tedy sálání. Právě z tohoto důvodu zkontrolujte, zda topení nic nezakrývá. Pokud máte před topením závěsy, je obestavěný nábytkem nebo má před sebou jinou překážku v podobě sušáku na prádlo, pak zbytečně přicházíte o teplo. Radiátory v takovém případě nedokážou posílat teplo do místnosti rovnoměrně a posílají ho kolmo ke stropu. Odkrytím topení může být vaše spotřeba energie na vytápění až o 0,30 MWh ročně nižší.

Pozvěte odborníka k revizi otopné soustavy

Revize otopné soustavy vždy patří do rukou profesionála. Bydlíte-li v bytovém domě, který prošel například zateplením fasády, střechy nebo výměnou starých oken za nová, izolační okna, pak je vysoce pravděpodobné, že se změnily tepelné ztráty celého bytového domu. Po rekonstrukci tak může být celá otopná soustava naddimenzovaná a je třeba přizvat profesionála, který zkontroluje stoupačky, regulační armatury, termostatické ventily i hlavice a znovu provede hydraulický výpočet pro optimální vyvážení celé otopné soustavy.

V rodinných domech a také v bytových domech s plynovým kotlem WAW v bytové jednotce je třeba rovněž zvát odborníka na pravidelnou revizi plynového kotle nebo spalinové cesty. Pokud je cesta zanesená nebo kotel nefunguje tak, jak má, spotřeba energií se zbytečně zvyšuje, protože na stejné vytopení interiéru je třeba pořádně otočit ventilem radiátoru. Přitom by často stačila jen důkladná a pravidelná kontrola. V rodinném domě i bytě nezapomínejte ani na odvzdušnění topení.

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?