Výhody a nevýhody kondenzačního kotle – na co si dát při výběru pozor?

Publikováno: 17. 07. 2023


 

Foto: Fedcophoto, Bigstock


Plynový kondenzační kotel vytváří energii i ze spalin

V obyčejném plynovém kotli se při spalování paliva ohřívá voda nebo nemrznoucí kapalina, která dále poskytuje teplo domácnosti. Hlavní motivací pro pořízení je úsporné vytápění a ohřev vody, ekologický a čistý provoz a snadná regulace. Kondenzační kotel přináší ještě další výhodu – při nízkoteplotním provozu umí znovu využít i vodní páru se spalinami, které by jinak unikly komínem. Lze tak ušetřit i 20 % spotřeby plynu.

TIP: Na kondenzační plynový kotel můžete získat kotlíkovou dotaci nebo příspěvek z programu Nová zelená úsporám – v kombinaci se zateplením budovy lze z programu obdržet až 35 000 Kč.


Jak vybrat kondenzační kotel

Abyste správně vybrali plynový kondenzační kotel, musíte znát tepelnou ztrátu objektu. Ta se odvíjí od polohy domu, stavební konstrukce i úrovně zateplení. Tuto ztrátu by měl kotel pokrývat, ne však zbytečně naddimenzovávat. Dále si musíte spočítat, kolik teplé vody budete denně potřebovat. Pro dřez nebo napuštění vany postačí kotel s průtokovým ohřívačem, ale k nárazovému většímu odběru teplé vody se hodí kotel s bojlerem či zásobníkem. Čtyřčlenná rodina většinou vystačí se zásobníkem na cca 150 - 200 litrů, kotel pro průměrný rodinný dům má obvykle výkon 4–30 kW.

Jestliže bude kotel blízko obytných místností, zajímejte se o údaj o jeho hlučnosti. Zaměřte se i na minimální výkon kotle – čím je nižší, tím méně často bude kotel spínat, a tak se prodlouží jeho životnost i sníží jeho spotřeba. Výhodou je i zásobník na vodu z nerezavějícího materiálu.

Výhody a nevýhody kondenzačních plynových kotlů

Zkušenosti majitelů tohoto typu kotle hovoří pro jeho pořízení, a to zejména do částečně zateplených větších domů. Jaké má kondenzační kotel na plyn výhody a nevýhody?

Výhody plynových kotlů:

  • poloviční až zcela minimální množství emisí a toxinů uvolněných do ovzduší,
  • dostupné a bezpečné palivo v podobě zemního plynu, propanu nebo proban-butanu,
  • vysoce efektivní provoz s úsporou financí,
  • možnost připojit i doplňkový zdroj tepla,
  • čisté, nenáročné a snadno regulovatelné vytápění.

Regulace vytápění kondenzačním kotlem je možná i přes termostat nebo aplikaci. Foto: Erik Mclean, Unsplash

 Nevýhody plynových kotlů:

  • vyšší pořizovací cena kondenzačního plynového kotle,
  • nutnost instalace zásobníku při topení zkapalněným plynem nebo nemožnosti zřízení plynové přípojky,
  • komín musí být vyvložkovaný kvůli kondenzátu,
  • kotel musí být napojený na kanalizaci,
  • pravidelná údržba kotle a servis spalinových cest (revize 1× ročně).

TIP: Sjednejte si službu ČEZ SERVIS VYTÁPĚNÍ a my budeme myslet na revize za vás. Kontrola proběhne v jeden den a v případě poruchy máte k dispozici nonstop linku a zajištění opravy.

Obecně se plynové kotle vyplatí tam, kde je připravena plynová přípojka. Tu lze zřídit i dodatečně (případně zajistit externí nádrž na palivo), stejně jako stavební úpravy komínu atd. V takovém případě se však počáteční investice prodraží a její návratnost potrvá o něco déle. ČEZ vám pomůže s výběrem optimálního řešení i s financováním projektu  získejte nezávaznou nabídku po vyplnění formuláře.

 

Vyplatí se kondenzační kotel oproti jiným zdrojům vytápění?

U klasického rodinného domku o velikosti cca 120 m2 vycházejí roční provozní výdaje za vytápění a ohřev vody bez počátečních nákladů u různých paliv: 

  • tuhá paliva – až na 15 500 Kč,
  • klasický plynový kotel – až na 29 000 Kč,
  • kondenzační plynový kotel – až na 23 000 Kč,
  • tepelné čerpadlo na elektřinu – až na 18 500 Kč,
  • elektrický kotel – až na 42 000 Kč.

 Je však nutné vzít do úvahy i náročnost provozu, ekologickou stopu či možnou slevu v rámci čerpání dotace. Kondenzační plynový kotel tak poskytuje levnější alternativu vytápění a ohřevu s minimální zátěží pro ovzduší a se snadnou obsluhou.

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?