Zapomeňte na ventilaci. Větrejte krátce, ale intenzivně

Publikováno: 11. 03. 2023


Zdroj: Freepik.com

Čerstvý vzduch je důležitý pro naše zdraví

Otevřením oken se dovnitř dostane kyslík a nebude se v místnostech koncentrovat oxid uhličitý. Pokud je ho vevnitř příliš, má neblahé účinky na naše zdraví. Může nás pobolívat hlava a cítíme se unavení. V nevětraných místnostech se také zvyšuje riziko vzniku plísní, což opět negativně ovlivňuje náš imunitní systém a může vést ke vzniku různých alergií.

Kdy je nejlepší čas vyvětrat?

Větrat bychom měli vždy, když cítíme únavu a sníženou koncentraci nebo pokud je v místnosti hodně lidí. Okno otevírejte také po každém praní, žehlení, sprchování nebo vaření. Právě tehdy se totiž enormně zvýší vlhkost a hrozí riziko vzniku plísní. Okno otevírejte i před spaním. Budete lépe a rychleji usínat i kvalitněji spát.

Kvůli stále otevřené ventilaci vám vychladnou stěny v interiéru

V řadě domácností je během zimy neustále otevřená ventilace. Poznáváte se v tom? To je chyba, která vás zbytečně stojí vyšší spotřebu energií na vytápění. Jen otevřenou ventilací se dovnitř nedostane tolik čerstvého vzduchu, kolik byste si přáli, a naopak chladnou stěny v místnosti. Abyste dosáhli požadované teploty v interiéru, musíte pak ventil radiátorů otočit na maximum. To je ale zbytečné. Kvůli neustále otevřené ventilaci během zimy trpí také okenní rámy a těsnění.

Jak správně vyvětrat v domě, abyste ročně ušetřili až 3,20 MWh energie?

Chcete-li doma pořádně vyvětrat, pak otevírejte okno na krátkou dobu (stačí 5–10 minut) a celé. V ideálním případě můžete doma udělat na několik minut průvan a pak okna zavřít. Stěny za tak krátkou dobu nestihnou vychladnout a vy budete mít doma pořád příjemné teploučko. Díky tomuto jednoduchému pravidlu ušetříte ročně až několik MWh energie (u nezateplených a energeticky náročných budov to může být až 3,2 MWh ročně).

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?