Kdy je vhodný čas začít uvažovat o využití tepelného čerpadla?

Publikováno: 03. 09. 2023


Zdroj: Freepik.com

Jak funguje tepelné čerpadlo a proč je efektivní? 

Mezi nejnákladnější položky na seznamu energetických výdajů patří jednoznačně vytápění. Chcete-li energetickou spotřebu snížit, skvělou volbou je tepelné čerpadlo. Toto zařízení je nejen úsporné, ale také téměř bezúdržbové. Ke svému provozu využívá především vzduch. Pouze třetinu potřebné energie pokrývá elektřina. Existují i varianty, jako je země–voda a voda–voda, avšak v našich klimatických podmínkách je nejčastěji preferován typ vzduch–voda. 

 

Tip! Zjistěte víc informací o tepelném čerpadle. 

 

Aktuální situace ohledně výměny starých kotlů a dotačního programu 

V současné době je aktuální přechod na nový zdroj vytápění hned ze dvou důvodů. Prvním z nich je snaha o snížení spotřeby energií a druhým je povinnost vyměnit starý kotel, který nesplňuje požadavky 3. emisní třídy. Přejděte na alternativní zdroj vytápění, jako je například tepelné čerpadlo.  

 

I když již není možné podat žádost o kotlíkovou dotaci, stále existuje možnost získat finanční prostředky prostřednictvím dotačního programu Nová zelená úsporám, které mohou pokrýt až 50 % nákladů na nový, energeticky úsporný způsob vytápění. Je pravděpodobné, že kotlíkové dotace budou obnoveny; aktuální informace ohledně těchto dotací lze sledovat na stránkách SFŽP. 

 

Tip! Připravíme za vás vše potřebné k získání dotace ve výši až 180 000 Kč. 

 

Kolik můžete obdržet z dotačního programu na pořízení tepelného čerpadla? 

Investice do tepelného čerpadla sice není zanedbatelná, ale během několika let se vám vrátí. Jak rychle, závisí na různých faktorech. Čerpejte dotaci na tepelné čerpadlo z dotačního programu Nová zelená úsporám. 

 

  • Dotace na tepelné čerpadlo používané pouze k vytápění může dosáhnout až 80 000 Kč. 
  • Na tepelné čerpadlo, které slouží k vytápění a ohřevu vody, můžete obdržet dotaci až 100 000 Kč. 
  • V případě tepelného čerpadla určeného k vytápění a ohřevu vody v kombinaci s fotovoltaikou můžete dosáhnout finančního příspěvku až 180 000 Kč. 

 

Využijte tepelné čerpadlo i ve starém domě 

Častou otázkou bývá, zda je tepelné čerpadlo vhodné i do starších domů s většími tepelnými ztrátami. Nemovitosti postavené před dvaceti a více lety obvykle nedisponují dostatečným zateplením, tato skutečnost ovšem přispívá k tomu, že z využití tepelného čerpadla profitují více než moderní stavby. Nicméně tepelné čerpadlo nachází své uplatnění i v novostavbách. Vždy je však nezbytné konzultovat situaci s odborníkem, který zohlední tepelné ztráty konkrétního domu a doporučí adekvátní řešení vzhledem k daným okolnostem. 

 

Tip! Pošlete nám nezávaznou poptávku a náš specialista s vámi probere nejlepší možné řešení, které pro vás bude ideální.  

 

 

 

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

Datum vydání: 1. 3. 2024

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Datum vydání: 15. 2. 2024

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

Datum vydání: 1. 2. 2024

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Datum vydání: 18. 1. 2024

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?

Datum vydání: 15. 12. 2023