Kde a jak vybrat plynový kotel?

Publikováno: 10. 08. 2023


Zdroj: Freepik.com

Využití kondenzačních plynových kotlů: Úspora až 5 000 kWh za rok 

Tradiční plynové kotle pracují na jednoduchém principu spalování plynu, přičemž vzniklé teplo odchází do celého topného systému. Kondenzační plynové kotle dosahují vyšší účinnosti, neboť využívají i teplo obsažené ve spalinách. Oproti staršímu plynovému kotli je tak účinnost vyšší o 20–30 %. Při průměrné roční spotřebě 18 000 kWh energie může přechod na kondenzační plynový kotel přinést úsporu až 5 000 kWh, což znatelně pocítíte na nákladech. 

 

Tip! Mějte spotřebu energií pod kontrolou. Stáhněte si mobilní aplikaci MŮJ ČEZ. 

 

Co je nezbytné při instalaci kondenzačního plynového kotle? 

Kondenzační plynový kotel si získává přízeň uživatelů díky tichému chodu a snadné obsluze. Avšak existuje jedna věc, bez které se při instalaci kondenzačního plynového kotle neobejdete, a tou je správné napojení na odpad, protože při ohřevu vzniká kondenzát, který je třeba odvést. Pro bezproblémový odtah spalin je také nutný speciálně vyvložkovaný komín, často vyrobený z plastu odolného vůči vysokým teplotám. Alternativou může být výřez do stěny, který umožní přímý odvod spalin ven.  

 

Tip! Důležité jsou též pravidelné kontroly kondenzačního kotle, ať už prostřednictvím služby ČEZ SERVIS VYTÁPĚNÍ, nebo jiného odborného poskytovatele. 

 

Využití plynového kotle pro ohřev vody 

Plynový kotel v domácnosti není pouze prostředkem k vytápění, ale také efektivním nástrojem pro ohřev vody. Existují tři hlavní varianty plynových kotlů, které lze v tomto směru využít. Berte v potaz, že průměrná čtyřčlenná domácnost potřebuje zásobník vody s kapacitou minimálně 180 až 200 l vody.  

  • První možností je kombinace kotle a externího zásobníku na ohřev vody, což je populární volba díky široké možnosti výběru.  
  • Druhou alternativou je kotel s integrovaným zásobníkem.  
  • Třetí možností je plynový kotel s průtokovým ohřevem vody, ideální volba pro menší domácnosti.  

Přemýšlíte, jaký výkon plynového kotle bude ideální? Měl by pokrýt tepelné ztráty 

Při rozhodování o výběru plynového kotle je klíčové mít přehled o tepelných ztrátách objektu. Tento údaj obvykle najdete v projektové dokumentaci. V případě, že tuto informaci nemáte k dispozici, se můžete obrátit na odborníka, který provede výpočet tepelných ztrát, nebo využít dostupné online kalkulačky. Výkon plynového kotle by měl reflektovat tyto tepelné ztráty. Obecně platí, a to nejen pro plynové kotle, ale i pro elektrokotle nebo tepelná čerpadla, že hodnota výkonu zařízení by měla minimálně odpovídat tepelným ztrátám objektu vyjádřeným v kilowatthodinách (kWh). 

 

Oblíbené varianty plynových kotlů a jejich cena 

Při pořizování kondenzačního plynového kotle můžete narazit na zařízení, která stojí kolem 40 tisíc korun. Většina těchto modelů disponuje průtokovým zásobníkem na ohřev vody. Nicméně průměrná cena se obvykle pohybuje kolem 50 tisíc korun, přičemž vyšší modely mohou vyjít na 80 tisíc korun a více. Mezi vyhledávané a oblíbené značky kondenzačních plynových kotlů patří Protherm, Buderus a renomovaný německý výrobce plynových kotlů Viessmann. 

 

Výběr plynového kondenzačního kotle je ideální provádět po konzultaci s odborníkem. Tento expert zhodnotí celkový stav objektu, jeho tepelné ztráty, zváží faktory jako přítomnost podlahového vytápění či záměr využívání kotle k ohřevu vody a na základě těchto informací doporučí optimální řešení. 

 

Tip! Zajímá vás víc informací o kondenzačním plynovém kotli? Přečtěte si, co byste měli vědět, než přejdete na kondenzační plynový kotel. 

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

Datum vydání: 1. 3. 2024

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Datum vydání: 15. 2. 2024

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

Datum vydání: 1. 2. 2024

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Datum vydání: 18. 1. 2024

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?

Datum vydání: 15. 12. 2023