S čím počítat při přechodu na nový, kondenzační plynový kotel?

Publikováno: 02. 08. 2023


Zdroj: Freepik.com 

Nahraďte starý plynový kotel za nový. Jaké má výhody a nevýhody? 

Kondenzační plynový kotel funguje na základě jednoduchého, avšak efektivního principu. Při spalování vzniká pára, která by u běžného kotle jednoduše unikla komínem. Kondenzační kotel však dokáže tuto páru využít v maximální možné míře. Pára je zde vedena do výměníku, kde pod vlivem chladné vody kondenzuje. Tímto procesem se voda znovu ohřívá a následně vrací do otopné soustavy.  

 

Výhody kondenzačního plynového kotle 

  • Tento mechanismus výrazně omezuje spotřebu plynu, neboť kotel nemusí zahřívat vodu na vysoké teploty.  
  • Kromě toho se přednosti kondenzačního kotle odrážejí i ve snadné obsluze, instalaci a regulaci výkonu 
  • Jedním z klíčových benefitů je také eliminace potřeby shánění a skladování paliva, což je běžné u kotlů využívajících tuhá paliva. 

 

Nevýhody kondenzačního plynového kotle 

  • Mezi jeho nevýhody patří především nutnost odvodu kondenzátu. 
  • Je také třeba vyvložkovat komín.  

Tip! Více informací k tomuto tématu najdete v článku “Výhody a nevýhody kondenzačního kotle – na co si dát při výběru pozor? 

 

Plynový kotel bude nutné kvůli odvodu kondenzátu připojit k odpadu 

Při přechodu na kondenzační kotel je nevyhnutelným krokem samotná výměna zařízení. Při této změně je však třeba brát v úvahu dva klíčové aspekty. Prvním z nich je instalace systému odvodu kondenzátu. V průběhu běžného provozu kondenzačního kotle vzniká značné množství kondenzátu, což vyžaduje připojení k odpadu 

 

Tip! Snižte spotřebu plynu až o 25 % s kondenzačním plynovým kotlem.  

 

Jak vyřešit odvod kondenzátu, když není k dispozici vodovodní rozvod 

V případě, že v technické místnosti či kotelně není k dispozici vodovodní rozvod, lze situaci elegantně vyřešit pomocí čerpací stanice, která umožňuje přečerpání kondenzátu do kanalizace. Tato čerpací stanice je standardním příslušenstvím dodávaným s kondenzačním kotlem, což zajišťuje bezproblémovou manipulaci s kondenzátem. 

 

Tip! Nechcete hlídat, kdy je třeba nechat kotel zkontrolovat? Nechte to na nás se službou ČEZ SERVIS VYTÁPĚNÍ. 

 

Komín bude potřebovat speciální vložku, aby ho nepoškodily spaliny  

Druhou klíčovou výzvou při přechodu na kondenzační kotel je nevyhnutelná potřeba speciálního vyvložkování komína. Tento krok je nezbytný, neboť spaliny s nízkou teplotou by mohly nevyvložkovaný komín výrazně poškodit. Abyste komín uchránili před těmito nepříznivými účinky, nechte do něj nainstalovat buď nerezové vložky, nebo ideálně plastové vložky, které jsou speciálně navrženy pro kondenzační kotle.  

 

Důležité je mít na paměti, že pravidelná kontrola komína je nutná pro udržení jeho bezpečného a efektivního provozu. Doporučuje se provádět kontrolu a prohlídku alespoň jednou ročně, nejlépe ještě před začátkem topné sezóny, abyste zajistili optimální funkčnost a bezpečnost topného systému. 

 

Tip! Přečtěte si víc o tom, kdy je nutná revize a kontrola komína. 

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

Datum vydání: 1. 3. 2024

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Datum vydání: 15. 2. 2024

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

Datum vydání: 1. 2. 2024

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Datum vydání: 18. 1. 2024

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?

Datum vydání: 15. 12. 2023