Vyměňte stará okna za nová s trojsklem, mají skvělé izolační vlastnosti

Publikováno: 03. 02. 2023


Zdroj: Freepik.com

Máte vysokou spotřebu energií? Snižte tepelné ztráty 

75 % nákladů spojených se spotřebou energie představují náklady na vytápění. Čím je izolace domu horší, tím vyšší jsou tepelné ztráty a tím více energie potřebujete k udržení požadované teploty uvnitř. Jinými slovy: čím kvalitnější izolace, tím nižší energetická spotřeba a více ušetřených financí. Nejvíce tepla uniká přes okna. K velkým tepelným ztrátám často dochází také přes střechu nebo obálku domu, pokud chybí kvalitní izolace. Je-li tedy izolace vašeho domu nedostatečná, bude energetická spotřeba vyšší, než by bylo nutné. 

 

Společně se zateplením udělejte i revizi topení 

V nedávné době prošly bytové domy masivním zateplením i renovací starých oken. V některých případech ale energetické úspory přesto nedosáhly přepokládaných hodnot. Příčinou může být absence revize otopné soustavy. Tu je třeba v bytovém domě upravit tak, aby nebyla zbytečně nadhodnocena. Aby se tak revitalizace bytových domů skutečně vyplatila z hlediska snížení spotřeby energií, je třeba revizi otopné soustavy nepodceňovat a při rekonstrukci s ní počítat.  

 

Kvalitní zateplení potřebují hlavně stavby, které jsou 15 a více let staré 

Pokud jde o moderní rodinné domy, současné novostavby jsou navrhovány jako pasivní objekty splňující nejpřísnější normy v oblasti energetických úspor, nebo minimálně jako nízkoenergetické domy. Problém se často objevuje u budov starších přibližně 15 let, které trpí vyššími tepelnými ztrátami. To vede k dramatickému nárůstu nákladů na udržení stabilní teploty uvnitř těchto domů. Jsou to právě starší objekty, u kterých dává investice do zateplení největší smysl.  

 

Moderní izolační trojskla zabraňují úniku tepla 

Jedním z efektivních opatření vedoucích k redukci energetické spotřeby při vytápění domu či bytu je výměna starých oken za izolační trojskla. Jejich klíčovým přínosem je zabraňování úniku nahromaděného tepla ven. Solární izolační trojskla pak umožňují větší prostupnost slunečního záření do interiéru, což zvyšuje celkové prohřátí prostoru. Izolační trojskla představují základní prvek pasivního domu, který maximálně využívá energii ze slunce. Kromě toho jsou konstruována tak, aby minimalizovala riziko kondenzace, což snižuje nebezpečí vzniku plísní v okolí oken. Při rozhodnutí pro výměnu oken vždy doporučujeme konzultaci s odborníkem. 

 

Úsporu energií vám přinese i investice do venkovních rolet 

Investice do venkovních rolet může být výhodná hned z několika důvodů. V letních měsících vám pomohou předejít přehřívání interiéru tím, že zabrání pronikání nadměrného slunečního záření. V zimě zase minimalizují únik tepla z interiéru. Navíc snižují hluk, zejména z rušné ulice, a zvyšují celkovou bezpečnost. Venkovní rolety také přispívají k příjemnému klimatu v místnostech napříč všemi ročními obdobími. Zároveň je výhodou, že pořízení venkovních rolet vyjde levněji než výměna oken. 

 

Získejte část peněz vložených do zateplení zpět  

Investice do výměny oken může být nákladná. Nemusíte na to ale být sami. Čerpejte finance z dotačního programu Nová zelená úsporám. Prostřednictvím NZÚ získáte např. na zateplení domu (výměnu oken, novou izolaci, stínicí techniku apod.) až 50 % z celkové částky, kterou do revitalizace objektu investujete. Kromě toho můžete z programu Nová zelená úsporám čerpat dotaci také na pořízení moderní technologie, jako je například tepelné čerpadlo nebo třeba nový kondenzační plynový kotel. 

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?