7 kroků k okamžitému snížení spotřeby energií bez výrazných investic

Publikováno: 20. 12. 2022


Zdroj: Freepik.com

Dumáte, jak zvládnout letošní sezónu a především období zimy? Nemějte obavy. Bude to snazší, než si myslíte. Musíte ale změnit některé své návyky, aby to přineslo kýžené ovoce a spotřeba energie se skutečně snížila na minimum. V krátkosti si představíme jednotlivá opatření. Nebude vás to stát peníze, jen změnu často zažité denní rutiny. Vše je ale jen o zvyku. Podívejte se na těchto 5 opatření, která opravdu fungují.

1. Víte, že snížením teploty o 3 °C ušetříte až 1,20 MWh ročně? h

Také jste zvyklí chodit doma v zimních měsících v kraťasech a tričku s krátkým rukávem? České domácnosti interiér často nadměrně vytápějí, přičemž mnoho z nás preferuje teplotu vyšší než 21 °C. To je ale nadstandardní teplota. Pokud to se snížením spotřeby energií myslíte skutečně vážně, snižte teplotu v domě na 18–19 °C a teplotu kolem 20 °C udržujte pouze v obývacím pokoji, kde trávíte většinu času. Tímto jednoduchým krokem snížíte roční spotřebu až o 1,20 MWh, což může přinést úsporu až 8 000 Kč (v závislosti na tarifu). V chodbách, kterými pouze procházíte do jednotlivých místností, pak postačí 16 °C. Navykněte si doma nosit bačkory, od nohou jde pocitově největší chlad.  

2. Nenechávejte v zimě otevřenou ventilaci 

Otevírání oken pouze na škvíru je rovněž častou chybou nejedné české domácnosti. Vzduch v místnosti se vám při dlouhodobě otevřené ventilaci sice vymění, ale za cenu ztráty tepla z místnosti. Na ventilaci během zimy tudíž úplně zapomeňte. Pokud chcete v místnosti vyměnit vzduch, vyvětrejte rychle a intenzivně. Otevřete okna na obou stranách bytu či domu, aby vznikl průvan, a okno otevřete dokořán na cca 5 minut. Do místnosti se dostane čerstvý vzduch, ale stěny zůstanou vyhřáté, takže po zavření okna dostanete teplotu rychle zpět na požadovanou výši.  

3. Nezakrývejte topení! Jedině tak se teplý vzduch dostane do celého pokoje 

Aby mohlo topení odvádět svou práci a šířit ohřátý vzduch po místnosti, nesmí mu nic překážet v cestě. Zkontrolujte si, zda radiátory nezakrývají závěsy nebo zda před topením nestojí nábytek. K radiátorům nedávejte na uschnutí ani sušák s prádlem. Teplý vzduch pak nemá jinou možnost, než stoupat strmě ke stropu, místo aby se rovnoměrně šířil pokojem a ohřál ho. Radiátory musejí být také správně nastavené. Vyvarujte se úplného vypínaní topení při odchodu z domova. Jakmile se totiž vrátíte zpět do vymrzlého bytu či domu, nastavíte vyhřívání na maximum. Ve finále tak za energie neušetříte. Spíš naopak.  

 

4. Účinnost topení zvyšte jeho odvzdušněním 

Před začátkem každé topné sezóny zkontrolujte radiátory. Abyste doma měli skutečně teploučko, je nutné, aby radiátory hřály rovnoměrně, tedy byly na dotek teplé na obou koncích. V případě, že se z vašeho topení ozývá neobvyklý zvuk a některá žebra netopí, pravděpodobně máte problém se vzduchem v topení, který je třeba odstranit. Postup je velmi snadný: ventil na radiátoru otočte klíčem (seženete v hobbymarketu), umístěte pod něj kbelík pro odtok horké vody. Uslyšíte jemné syčení, to jsou vzduchové bubliny, které chcete dostat z topení ven. Jakmile syčení přestane, zavřete ventil a budete mít hotovo. Topení by pak mělo začít opět rovnoměrně hřát. Nevynechejte skutečně žádný radiátor, který máte doma. Je to důležité pro celkové fungování otopné soustavy.  

5. Vyměňte vanu za sprchu. Spotřebu teplé vody tím snížíte až o polovinu 

Dosáhněte nižší spotřeby vody pomocí několika jednoduchých změn. Zkuste opustit koupání v napuštěné vaně a přejděte na sprchování. Tímto způsobem můžete snížit spotřebu vody až o polovinu. Pravidelně kontrolujte, zda v domácnosti nejsou netěsnosti u kohoutků nebo zda neprotéká záchod. Tyto drobné závady mohou zbytečně zvyšovat spotřebu vody. Není nutné hned volat instalatéra; mnoho z těchto problémů vyřešíte sami pomocí klíče na utažení, případně zakoupením nového těsnění, pokud je to potřeba. Na bojleru nastavte teplotu vody pouze na 50 °C, což pomůže minimalizovat energetické ztráty. 

6. Nastavte si v lednici správnou teplotu, přece jenom běží nepřetržitě 

Lednice bývá jedním z nejnáročnějších spotřebičů na elektrickou energii. Samozřejmě vždy záleží na energetickém štítku lednice, ale starší modely ovlivňují spotřebu víc, než by se nám líbilo. A jak tedy lednici nastavit správně? Optimální teplota pro chlazení je v rozmezí 5–7 °C. Při této teplotě nenamrzají potraviny ani stěny lednice. Chladnička nastavená na 4 °C se tak může namrazit, což vede ke zvýšení výkonu a spotřeby energie. Pravidelným odstraňováním vzniklé námrazy můžete snížit celkovou spotřebu energie až o 75 %.

7. I spotřebiče ve stand-by režimu spotřebovávají elektřinu 

Zdá se to jako banalita, ale sáhněte si do svědomí – nestává se to i u vás doma? Řeč o je zapnutých světlech v místnosti, ve které ale nikdo není. Naučte se opravdu poctivě zhasínat tam, kde světlo momentálně nepotřebujete, a stejně tak začněte vypínat spotřebiče, které aktuálně nepoužíváte. I ve stand-by režimu totiž spotřebovávají určité množství energie, které opět navýší vaši celkovou spotřebu.  

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?