Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Publikováno: 01. 03. 2024


Zdroj: Freepik.com

1. Čistěte solární panely 2× ročně, vyrobí vám víc elektřiny

Solární panely kontrolujte a čistěte dvakrát ročně. Ideálním obdobím je jaro a podzim. Na panelech se usazuje pyl, prach a další nečistoty. Pravidelnou údržbou přispějete k hladkému povrchu panelů, ze kterých bude během zimy lépe sjíždět napadaný sníh. K čištění použijte obyčejnou tlakovou „vapku“, naplněnou speciálním prostředkem. Pokud „vapku“ nemáte, nečistoty z povrchu panelů odstraňte ručně. Stačí jen nanést čisticí přípravek a pak ho setřít speciální stěrkou. Čistá fotovoltaika vyrobí elektřiny víc než ta, která přes nečistoty obtížně propouští sluneční paprsky.

 

2. Správný sklon panelů je pro výrobu elektřiny klíčový

Správný sklon fotovoltaických panelů je třeba si pohlídat už při samotné instalaci. Odborník si střechu prohlédne a navrhne vám nejlepší možné řešení. Panely by měly směřovat na jih. U velkých solárních parků je ideální náklon 20–25 stupňů. Solární panely si tak vzájemně nestíní a zároveň využijí i sluneční paprsky z výše položeného slunce během letních měsíců. Na rodinných domech je nutný větší náklon (25–50 stupňů) a rozhodujícím faktorem je také tvar střechy. Správný sklon má na výrobu elektřiny vliv i v zimě. Panely se při oblevě zbaví sněhu rychleji než zbytek střechy nebo okolní krajina a budou lépe pracovat a vyrábět elektřinu.

Zdroj: Freepik.com

3. Sledujte předpověď počasí

Abyste mohli přizpůsobit spotřebu elektřiny v domě výrobě z vlastní fotovoltaiky, sledujte předpověď počasí z více zdrojů. Těmi mohou být například chmi.cz, windy.com, in-pocasi.cz, wunderground.com nebo meteocentrum.cz. Díky tomu zjistíte, kdy vás čeká jasná obloha, a tehdy můžete například zapnout pračku, myčku nebo nabít elektromobil. Předpověď počasí můžete využít i na odložené starty spotřebičů.

 

4. Spojte síly s přírodou

Zapadaly vám solární panely nánosem sněhu, fotovoltaika nevyrábí elektřinu a vy přemýšlíte, že je ten správný čas panely odmetat? Podívejte se na počasí. Pokud do 2–3 dnů přijde tání, sníh z panelů neodmetejte a nechte to na přírodě. V opačném případě sníh z panelů stáhněte, ale velmi jemně. Těch pár dní, kdy fotovoltaika nebude vyrábět, nestojí za risk v podobě poškozených panelů nebo úrazu.

 

5. Námrazu nikdy neškrábejte

Mrzne, až praští, a solární panely nevyrábějí? Námrazu na panelech nikdy neškrábejte. Mohli byste snadno poškodit jejich povrch a snížit tak dlouhodobě výkon fotovoltaické elektrárny. Investice do nových panelů by pak byla mnohem větší než náklady na elektřinu od distributora.

 

6. S chytrou domácností maximalizujete energetické úspory

Během zimy se snažte o maximální využití solární energie. Půjde to lépe pomocí chytré domácnosti. Fotovoltaiku můžete zapojit do komplexního systému pro správu domu. Například zařízení Tengeo umí propojit ohřev teplé vody, tepelné čerpadlo a fotovoltaickou elektrárnu a efektivně tak přizpůsobit spotřebu energie v celém domě.

 

7. Investuje do kvalitní fotovoltaiky

Čím modernější technologii budete mít, tím lépe pro vás. Solárním článkům nevadí dílčí zastínění například kvůli nečistotám nebo zapadání sněhem. Zvládnou částečně vyrábět elektřinu i se sníženým výkonem.

 

8. Pozor na okolní bariéry

Aby mohla fotovoltaika vyrábět elektřinu opravdu na plný výkon, nemělo by panelům nic překážet. I když mají správný sklon a jejich povrch je zcela čistý, možná brání slunečním paprskům nějakou část dne vysoký strom. Mějte po ruce pilu, a pokud zjistíte, že větve někde stíní, vyplatí se vám větev odříznout, aby mělo slunce volnou cestu.

 

9. S baterií zacházejte šetrně

Pokud je součástí domácí fotovoltaické elektrárny také baterie, musí mít optimální podmínky. Umístěte ji na suché místo, kde teplota neklesá pod 0 °C ani během zimy. V létě by tam teplota neměla přesáhnout 30 stupňů. Ideální režim nabití je mezi 20–80 %.

 

10. Využijte zimní období k odstávce

Může se stát, že na delší dobu přijde opravdu špatné počasí a fotovoltaika vykazuje téměř nulovou výrobu elektřiny. Toto období je vhodné na poradu s profesionálem a převedení baterie do stand-by režimu. Zároveň si můžete domů pozvat odborníka, který provede diagnostiku a navrhne vám nejlepší řešení.

Další tipy

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?

Jak ušetřit za elektřinu s chytrou domácností?

Jak ušetřit za elektřinu s chytrou domácností?

Rostoucí ceny energií nejsou žádným tajemstvím. Jednou z možností, jak ušetřit, je přechod na chytrou domácnost. Co přesně to znamená, kolik peněz ušetříte a jak se v tom všem vyznat, když s inteligentní domácností teprve začínáte, se dozvíte v našem článku.

11 tipů, jak ušetřit na nákladech za vytápění

11 tipů, jak ušetřit na nákladech za vytápění

Letošní zima přesvědčila mnoho obyvatel domů a bytů, že je potřeba začít lépe využívat regulační kohoutky. Jak topit, abyste z vyúčtování neutrpěli šok? Pomohou vám naše drobné i větší fígle.

 5 způsobů, jak snížit náklady na vytápění během topné sezóny

5 způsobů, jak snížit náklady na vytápění během topné sezóny

Říkáte si, že už by to letos chtělo snížit náklady na spotřebu energií? Máte pravdu, vytápění představuje pro peněženku největší zátěž. Změňte to.