Čerpejte dotaci na tepelné čerpadlo i v roce 2024

Publikováno: 26. 08. 2023


Přemýšlíte o pořízení tepelného čerpadla? Tato technologie je vhodná jak do moderních staveb, tak i do starších domů. Vyšší počáteční investici můžete částečně pokrýt z dotačního programu. Jak se pohybují ceny tepelných čerpadel a kolik můžete získat na dotacích, se dozvíte v našem článku.  

 

Zdroj: Freepik.com

Kolik stojí tepelné čerpadlo? 

Výběr tepelného čerpadla se odvíjí od mnoha faktorů, jako je jeho umístění, tepelná ztráta budovy, rozloha pozemku ad. Všechny tyto faktory musíte při výběru vhodného typu tepelného čerpadla i jeho výkonu brát v potaz. Tepelná čerpadla se pak liší také cenou. 

  • Tepelné čerpadlo voda–voda: 300 000 až 460 000 Kč. 
  • Tepelné čerpadlo vzduch–voda: 220 000 až 400 000 Kč. 
  • Tepelné čerpadlo země–voda: 450 000 až 750 000 Kč. 

 

Tip! Objednejte si tepelné čerpadlo na klíč od ČEZ. Vyřídíme za vás dotaci. 

Pořízení tepelného čerpadla v roce 2024 

Nákupem tepelného čerpadla získáte spoustu výhod. Kromě toho, že se o něj prakticky vůbec nemusíte starat, vám také pomůže ušetřit na energiích. Díky existujícím rozvodům a radiátorům nemusíte investovat do dalších vytápěcích systémů. Tepelné čerpadlo je bezemisní a velmi efektivní. Pokud koupíte tepelné čerpadlo, a ještě k němu přidáte fotovoltaické panely, počáteční investice se vám vrátí rychleji. Tepelné čerpadlo se zdaleka nehodí jenom do novostaveb. Svoje uplatnění najde i ve starších zástavbách.  

 

Tip! Přečtěte si náš starší článek „Vyplatí se vám tepelné čerpadlo do starého domu?“. 

 

Tepelné čerpadlo je vhodné i do horských oblastí, musíte ale vybrat správný typ 

Občas se setkáte s názorem, že tepelné čerpadlo není schopno zvládnout extrémní mrazy a výkyvy teplot. Avšak realita je jiná. Tepelné čerpadlo lze bez obav instalovat i v horských oblastech nebo na výše položených místech. Standardní tepelné čerpadlo pracuje spolehlivě i při teplotách kolem 15 °C, některé typy jsou schopny fungovat i při 20 °C. Pro horské lokality je skvělou volbou typ země–voda, který na teplotní výkyvy není tolik citlivý. Přesto se doporučuje mít k tepelnému čerpadlu alternativní zdroj vytápění, jako jsou například krbová kamna. 

 

Dotace na tepelná čerpadla v roce 2024 

Výše dotace, kterou můžete získat, závisí na výkonu a typu tepelného čerpadla. Pokud plánujete přechod na tepelné čerpadlo, využijte některý z dotačních programů pro rok 2024. Jaké možnosti máte k dispozici, se dozvíte na stránkách Nová zelená úsporám 

 

Jaká je výše dotací na tepelné čerpadlo pro majitele rodinného domu? 

  • Tepelné čerpadlo vzduch–voda pro vytápění – 80 000 Kč. 
  •  Tepelné čerpadlo vzduch–voda pro vytápění a přípravu teplé vody – 100 000 Kč. 
  • Tepelné čerpadlo země–voda, voda–voda pro vytápění – 120 000 Kč.
  • Tepelné čerpadlo země–voda, voda–voda pro vytápění a přípravu teplé vody – 140 000 Kč. 
  • Tepelné čerpadlo pro vytápění a přípravu teplé vody připojené k FV systému – 125 000 Kč. 
  • Tepelné čerpadlo pro ohřev teplé užitkové vody – 45 000 Kč. 

 

Tip! Využijte pro nákup nových technologií naše výhodné financování. S naší pomocí můžete pokrýt až 100 % nákladů na nové tepelné čerpadlo, aniž byste platili poplatky za vyřízení nebo předčasné splacení úvěru. 

Další tipy

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Fotovoltaika pod sněhem: Jak na ni a co nezanedbat?

Mráz není pro soláry nepřítel. Máme pro vás 10 tipů pro optimalizaci zimní výroby fotovoltaické elektrárny.

Datum vydání: 1. 3. 2024

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

ČEZ a MPSV pomohou s energiemi

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve spolupráci se společností ČEZ Prodej, a.s., pomůže domácnostem ohroženým energetickou chudobou.

Datum vydání: 15. 2. 2024

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Úspora energie: 8 osvědčených tipů, jak ušetřit

Ceny energií citelně vzrostly a odborníci předpokládají, že v nadcházejících měsících přijde další zdražování. Zajímá vás, jak na úsporu energie v domácnosti, abyste při pohledu na roční vyúčtování nezažili nepříjemné překvapení? Přečtěte si naše tipy, jak s energiemi hospodařit efektivně a platit za ně výrazně méně.

Datum vydání: 1. 2. 2024

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

5 + 1 tipů pro úsporu energie v domácnosti: Jak platit méně?

Kdo by nechtěl platit méně za elektřinu. Obzvláště teď, když jsou ceny energií na rekordních úrovních. Možná si říkáte, že náklady na elektrickou energii nelze snížit jinak než změnou distribuční sazby elektřiny. Ve skutečnosti ale stačí zavést několik jednoduchých změn a vyúčtování bude hned přívětivější. Co pomůže?

Datum vydání: 18. 1. 2024

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Ušetřete náklady za vytápění díky správné izolaci domu

Díky správné termoizolaci svého domu můžete ušetřit až 80 % nákladů na vytápění. Jak snížit účet za energie, a přesto mít doma příjemné teplo?

Datum vydání: 15. 12. 2023